Utforska en läcker och saftig laxpudding med fryst lax, som med sina goda smaker blir en smakrik favorit!
Förberedelser 15 minuterminuter
Tillagning 30 minuterminuter
Totalt 45 minuterminuter
Portioner 6portioner
Ingredienser
8stkokta potatisar (skalade)
1stgul lök
500gfryst laxfilé
1knippedill
Salt och malen svartpeppar efter smak
3stägg
1,5dlmjölk
2dlvispgrädde
Till servering
50gskirat smör
4stcitronklyftorvalfritt
Instruktioner
Ställ fram den frusna laxen och låt tina.
Skala och koka potatisarna om de redan inte är kokade. Kyl av och skär dem i tunna skivor.
Sätt ugnen på 180°C
Skala och hacka löken fint.
Skär laxfilén i mindre bitar.
Hacka dillen grovt.
Smörj en ugnssäker form (ca 30x20 cm) med smör eller olja.
Lägg ett lager av en tredjedel av potatisskivorna i botten av formen. Lägg ett lager av hälften av laxen, samt hälften av löken och krydda med salt och peppar. Tillsätt lite färsk dill och fortsätt med ett till lager av potatis. Toppa med andra halvan av laxen och löken och krydda lite igen. Överst tillsätter vi nu det sista lagret potatisskivor, som utgör de översta lagret. Toppa med lite dill.
Vispa äggen i en skål och tillsätt mjölken och vispgrädden. Blanda väl.
Häll ägg-, mjölk- och gräddblandningen över potatisen, löken, dillen och laxen i formen.
Grädda i förvärmd ugn på 180°C i ca 30-40 minuter, tills puddingen är gyllenbrun och stanningen har stelnat.
Ta ut formen från ugnen och låt laxpuddingen vila något innan servering.
Smält smöret i en kastrull på spisen.
Färdigt! Servera laxpuddingen varm med det skirade smöret, pressad citronsaft, och gärna tillsammans med en enkel sallad eller grönsaker efter eget val. Vissa gillar att hälla smöret direkt över puddingen i formen, andra gillar att göra det först på tallriken - här kan man givetvis välja själv hur man vill göra! Smaklig måltid!