Kokta röda linser är en hälsosam, näringsrik och lättlagad rätt som passar utmärkt som sidorätt till olika huvudrätter, exempelvis en gryta, vegetariska biffar, fisk, kött, eller kyckling. De är rika på protein, fibrer och olika vitaminer och mineraler, vilket gör dem till ett utmärkt val för en balanserad kost!
Förberedelser 5 minuterminuter
Tillagning 15 minuterminuter
Totalt 20 minuterminuter
Portioner 4personer
Ingredienser
2dlokokta röda linser
6dlvatten
1tsksalt
1tskolivoljavalfritt, men ger extra smak
1stvitlöksklyftavalfritt, för extra smaksättning
Färsk koriander eller persilja för garneringvalfritt
Instruktioner
Skölj de röda linserna i ett durkslag under kallt rinnande vatten.
Lägg de sköljda linserna i en kastrull och täck dem med mängden vatten angiven i receptet.
Tillsätt saltet i vattnet och rör om för att blanda.
Om du vill, tillsätt en hel (skalad) vitlöksklyfta för extra smak. Koka med vitlöksklyftan i linserna.
Sätt kastrullen på spisen och låt vattnet koka upp.
När vattnet kokar, sänk värmen till medel-låg och låt linserna sjuda i ca 15-20 minuter. Rör om då och då för att undvika att linserna fastnar i botten av kastrullen.
Prova linserna för att se om de är tillräckligt mjuka. De ska vara mjuka men inte överkokta och mosiga.
När linserna är färdigkokta, häll av eventuell överflödig vätska från kastrullen, exempelvis med en sil.
Tillsätt olivolja för extra smak och glans (valfritt, men rekommenderas).
Om du använder vitlöksklyftan, ta upp den och släng den - den har gett smak till linserna.
Färdigt! Servera de kokta röda linserna på en tallrik och garnera med färsk koriander eller persilja om du önskar.