Ljuvlig crème pâtissière, där mängderna angivna i receptet räcker till ungefär 1 lager i en normalstor tårta eller som fyllning till 15-20 små bakverk.
Förberedelser 5 minuterminuter
Tillagning 20 minuterminuter
Totalt 25 minuterminuter
Portioner 5deciliter
Ingredienser
5dlmjölk
4stäggulor
100gströsocker
3mskmaizenamajsstärkelse
1tskvaniljextrakteller frön från 1/2 vaniljstång
1nypasalt
Instruktioner
Häll mjölken i en kastrull och tillsätt vaniljextrakt eller vaniljfrön. Värm mjölken på medelhög värme tills den börjar koka. Ta sedan bort kastrullen från värmen och låt vaniljen dra i mjölken i några minuter.
I en separat skål vispar du äggulorna tillsammans med sockret tills det blir en ljus och luftig blandning.
Tillsätt maizena (majsstärkelse) till ägg- och sockerblandningen. Vispa ordentligt tills allt är väl blandat och det inte finns några klumpar.
Häll den varma mjölken långsamt över ägg- och sockerblandningen, samtidigt som du vispar kontinuerligt för att undvika att äggulorna koagulerar. Detta är en viktig process för att få en slät kräm.
Häll sedan tillbaka hela blandningen i kastrullen och värm på medelhög värme. Fortsätt att vispa hela tiden för att förhindra att krämen bränner eller bildar klumpar. Krämen kommer att börja tjockna och bubbla, så var försiktig och fortsätt vispa tills den når en krämig och slät konsistens.
När krämen har tjocknat, ta bort kastrullen från värmen. Om du använder en vaniljstång, sila krämen genom en finmaskig sil för att ta bort vaniljstången och eventuella koagulerade bitar. Häll den silade krämen i en skål och täck ytan med plastfolie (så att folien nuddar vid krämen) för att förhindra att en hinna bildas. Kyl krämen i kylskåpet i minst 1-2 timmar innan du använder den i dina bakverk.