Go Back
+ servings
Gyudon (japansk biff- och risrätt)

Receptet - Så gör du:

Gyudon (japansk biff- och risrätt)

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Upplev den läckra smakupplevelsen av Gyudon - en japansk biff- och risrätt med mört nötkött, karamelliserad gul lök, fräsch salladslök och krämig äggula, allt serverat över en säng av ris!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 25 minuter
Totalt 30 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

  • 600 g tunt skivat nötkött t.ex. lövbiff eller entrecote
  • 2 st stora gula lökar tunt skivade
  • 4 dl köttbuljong eller dashi japansk fiskbuljong eller köttbuljong
  • 4 msk japansk sojasås
  • 2 msk mirin japansk söt risvinäger
  • 2 msk strösocker
  • 4 st portioner kokt japanskt kortkornigt ris
  • 4 st äggulor en äggula per portion
  • 4 st salladslökar strimlade
  • Sesamfrön valfritt för dekoration
  • Rapsolja eller neutral olja för stekning

Instruktioner

  • Förbered alla ingredienser genom att skiva nötköttet tunt, hacka de gula lökarna och strimla salladslökarna.
  • I en stor stekpanna eller wok, värm upp en matsked neutral olja över medelhög värme. Tillsätt de tunt skivade gul löken och stek dem tills de blir mjuka och genomskinliga.
  • Tillsätt det skivade nötköttet i pannan tillsammans med en tesked olja. Stek köttet tills det är genomstekt och fått en fin brynt yta.
  • Häll i köttbuljongen eller dashin, japansk sojasås, mirin och strösocker i pannan. Låt det hela koka upp och sjud sedan på låg värme i cirka 5-7 minuter för att smakerna ska blandas väl.
  • Medan det sjuder i pannan, förbered äggen genom att knäcka ned äggulorna i fyra separata skålar. Separera försiktigt äggulorna från äggvitorna och spara gärna alla äggvitor till en annan gång.
  • När innehållet i wokpannan har sjunkit ihop något och smakerna har blandats, är det dags att servera. Placera en portion av det kokta riset i varje serveringsskål.
  • Häll den färdiga gyudon-grytan över riset och placera sedan en stekt äggula ovanpå varje portion.
  • Strö runt strimlad salladslök och eventuellt lite sesamfrön för extra smak och dekoration.
  • Färdigt! Nu är din gyudon med äggula redo att serveras! Blanda allt väl innan du njuter av den smakrika kombinationen av japansk biff och ris med den milda sötman från den karamelliserade löken, den fräscha salladslöken och den krämiga äggulan.
Måltid Huvudrätt
Kök Japanskt, Svenskt
Nyckelord Gyudon (japansk biff- och risrätt)