Upplev den läckra smakupplevelsen av Gyudon - en japansk biff- och risrätt med mört nötkött, karamelliserad gul lök, fräsch salladslök och krämig äggula, allt serverat över en säng av ris!
Förberedelser 5 minuterminuter
Tillagning 25 minuterminuter
Totalt 30 minuterminuter
Portioner 4personer
Ingredienser
600gtunt skivat nötköttt.ex. lövbiff eller entrecote
2ststora gula lökartunt skivade
4dlköttbuljong eller dashijapansk fiskbuljong eller köttbuljong
4mskjapansk sojasås
2mskmirinjapansk söt risvinäger
2mskströsocker
4stportioner kokt japanskt kortkornigt ris
4stägguloren äggula per portion
4stsalladslökarstrimlade
Sesamfrönvalfritt för dekoration
Rapsolja eller neutral olja för stekning
Instruktioner
Förbered alla ingredienser genom att skiva nötköttet tunt, hacka de gula lökarna och strimla salladslökarna.
I en stor stekpanna eller wok, värm upp en matsked neutral olja över medelhög värme. Tillsätt de tunt skivade gul löken och stek dem tills de blir mjuka och genomskinliga.
Tillsätt det skivade nötköttet i pannan tillsammans med en tesked olja. Stek köttet tills det är genomstekt och fått en fin brynt yta.
Häll i köttbuljongen eller dashin, japansk sojasås, mirin och strösocker i pannan. Låt det hela koka upp och sjud sedan på låg värme i cirka 5-7 minuter för att smakerna ska blandas väl.
Medan det sjuder i pannan, förbered äggen genom att knäcka ned äggulorna i fyra separata skålar. Separera försiktigt äggulorna från äggvitorna och spara gärna alla äggvitor till en annan gång.
När innehållet i wokpannan har sjunkit ihop något och smakerna har blandats, är det dags att servera. Placera en portion av det kokta riset i varje serveringsskål.
Häll den färdiga gyudon-grytan över riset och placera sedan en stekt äggula ovanpå varje portion.
Strö runt strimlad salladslök och eventuellt lite sesamfrön för extra smak och dekoration.
Färdigt! Nu är din gyudon med äggula redo att serveras! Blanda allt väl innan du njuter av den smakrika kombinationen av japansk biff och ris med den milda sötman från den karamelliserade löken, den fräscha salladslöken och den krämiga äggulan.