Go Back
+ servings
Gammaldags limpa

Receptet - Så gör du:

Gammaldags limpa

4/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Upplev den lockande nostalgin av limpa på gammaldags vis - ett saftigt bröd med en glansig sirapspensling som tar dig tillbaka i tiden med varje tugga!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 1 timme
Totalt 1 timme 15 minuter
Portioner 16 skivor

Ingredienser
 

  • 500 g vetemjöl
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 2 dl mörk sirap
  • 4 dl filmjölk
  • Smör eller olja för att smörja formen
  • 2 msk mörk sirap för pensling

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175°C. Smörj en brödform med smör eller olja och strö lite mjöl i botten för att undvika att brödet fastnar.
  • I en stor skål, blanda vetemjöl, bakpulver och salt.
  • Tillsätt sirap och filmjölk till mjölblandningen. Blanda ordentligt tills allt är väl kombinerat. Det kommer bli en ganska klibbig smet.
  • Häll smeten i den förberedda brödformen och jämna till ytan med en spatel eller slickepott.
  • Grädda i förvärmd ugn i cirka 60-70 minuter, eller tills brödet har fått en gyllene brun färg och låter ihåligt när du knackar på det.
  • När brödet är färdiggräddat, ta ut det ur ugnen och placera det på ett galler.
  • Värm försiktigt upp 2 msk sirap i en liten kastrull på låg värme tills den blir flytande och lätt att pensla.
  • Använd en bakpensel för att försiktigt pensla sirap över ytan av det nygräddade brödet. Se till att täcka brödet jämnt och låt sirapen rinna ner över sidorna.
  • Låt brödet svalna helt på gallret innan du skär det i skivor.
Måltid Frukost, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Gammaldags limpa