Upplev den lockande nostalgin av limpa på gammaldags vis - ett saftigt bröd med en glansig sirapspensling som tar dig tillbaka i tiden med varje tugga!
Förberedelser 15 minuterminuter
Tillagning 1 timmet
Totalt 1 timmet15 minuterminuter
Portioner 16skivor
Ingredienser
500gvetemjöl
2tskbikarbonat
1tsksalt
2dlmörk sirap
4dlfilmjölk
Smör eller olja för att smörja formen
2mskmörk sirapför pensling
Instruktioner
Sätt ugnen på 175°C. Smörj en brödform med smör eller olja och strö lite mjöl i botten för att undvika att brödet fastnar.
I en stor skål, blanda vetemjöl, bakpulver och salt.
Tillsätt sirap och filmjölk till mjölblandningen. Blanda ordentligt tills allt är väl kombinerat. Det kommer bli en ganska klibbig smet.
Häll smeten i den förberedda brödformen och jämna till ytan med en spatel eller slickepott.
Grädda i förvärmd ugn i cirka 60-70 minuter, eller tills brödet har fått en gyllene brun färg och låter ihåligt när du knackar på det.
När brödet är färdiggräddat, ta ut det ur ugnen och placera det på ett galler.
Värm försiktigt upp 2 msk sirap i en liten kastrull på låg värme tills den blir flytande och lätt att pensla.
Använd en bakpensel för att försiktigt pensla sirap över ytan av det nygräddade brödet. Se till att täcka brödet jämnt och låt sirapen rinna ner över sidorna.
Låt brödet svalna helt på gallret innan du skär det i skivor.