Gör din egna syrensirap med en god och balanserad smak av syra och sötma. Använd den för att ge dina favoritdesserter och drycker en unik och blommig smak!
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 20 minuterminuter
Totalt 30 minuterminuter
Portioner 1burk
Ingredienser
3dlsyrenblommor
200g2,5 dl strösocker
1dlvatten
Saften från 1 citron
3stblåbärför färgen
Instruktioner
Plocka försiktigt blommorna från syrenklasarna och se till att inga små kvistar eller blad följer med. Detta är viktigt för att undvika en besk smak. Skölj blommorna noggrant under kallt vatten och låt dem rinna av i en sil. Lägg de rena blommorna i en skål.
I en kastrull, kombinera strösocker och vatten. Rör om för att blanda väl. Tillsätt färskpressad citronjuice för att ge sirapen en härlig syrlighet. Om du önskar kan du också tillsätta några blåbär för att ge sirapen en vacker färg.
Låt sockerlagen koka upp och rör om tills sockret har lösts upp helt. När sockerlagen har blivit ljummen häller du den över de förberedda syrenblommorna i skålen. Se till att alla blommorna är täckta av sockerlagen.
Täck skålen med ett lock eller plastfolie och låt stå övertäckt med kökshandduk i rumstemperatur i 2–3 timmar för att blommorna ska dra åt sig smaken. Placera därefter den övertäckta skålen i kylskåpet och låt den stå där i 12–24 timmar beroende på hur stark syrensmak du önskar.
Efter tiden i kylen, sila av blommorna genom en finmaskig sil för att få en ren sirap. Häll den färdiga syrensirapen i en flaska eller glasburk med lock. Här är min guide till hur du steriliserar burkar!
Förvara syrensirapen i kylskåpet för bästa hållbarhet. Sirapen kan hålla sig i kylen i några veckor och kan användas som en smakrik tillsats till desserter, bakverk, glass eller till och med i olika drinkar.