Go Back
+ servings
Shahi paneer

Receptet - Så gör du:

Shahi paneer

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Upplev en krämig och smakrik indisk festmåltid med denna Shahi paneer med paneer tofu. En harmonisk kombination av krispig tofu i en len sås av tomat, cashewnötter och kryddor. Perfekt till att avnjutas tillsammans med kokt ris!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 25 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

  • 400 g paneer eller fast tofu, tärnad
  • 4 msk olivolja
  • 2 st gula lökar, fint hackade
  • 1 st grön paprika, hackad
  • 2 st vitlöksklyftor, finhackade
  • 4 cm färsk ingefära, riven
  • 2 tsk spiskumminfrön
  • 2 tsk korianderpulver
  • 1 tsk garam masala
  • 1 tsk gurkmeja
  • 3 dl krossade tomater
  • 2,5 dl grädde
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 dl cashewnötter, blötlagda i varmt vatten i ca 30 minuter och sedan mixade till en pasta
  • Salt efter smak
  • Färsk koriander för garnering

Instruktioner

  • Börja med att blötlägga cashewnötter i en skål med varmt vatten i ca 30 minuter. Efter 30 minuter, låt rinna av och mixa till en slät massa (pasta) med mixer. Tärna gärna tofun och hacka paprikan och ha redo.
  • Om det ska serveras med ris - tänk på att sätta vatten på kokning samt riset i tid under receptets gång.
  • Hetta upp olivoljan i en djup stekpanna eller kastrull på medelhög värme. Lägg i tärnad tofu och stek den tills den blir gyllenbrun och krispig. Ta sedan bort den från pannan och låt den rinna av på hushållspapper.
  • I samma panna, lägg till mer olivolja om det behövs och stek lök, vitlök, grön paprika och ingefära och tills löken blir genomskinlig och mjuk.
  • Tillsätt spiskumminfrön, korianderpulver, garam masala och gurkmeja. Stek kryddorna i ca 1 minut för att låta smakerna utvecklas.
  • Tillsätt krossade tomater och låt steka i ca 5-7 minuter.
  • Tillsätt cashewpasta och stek i ytterligare 2-3 minuter. Rör om väl så att alla ingredienser blandas väl.
  • Häll i grädde och mjölk. Rör om och låt såsen koka upp. Låt sedan såsen sjuda på låg värme i ca 10 minuter.
  • Lägg till den stekta tofun i såsen och koka i ytterligare 5 minuter så att smakerna blandas väl.
  • Smaka av med salt och justera kryddningen efter behov.
  • Ta bort från värmen och servera tillsammans med kokt ris.
  • Garnera gärna med färsk koriander innan servering.
Måltid Huvudrätt
Kök Indiskt, Svenskt
Nyckelord Shahi paneer