Upplev en härlig gammaldags smakupplevelse med en läcker gammaldags sirapslimpa - ett enkelt bröd utan jäsning som är perfekt för dig som vill njuta av nybakat bröd på nolltid!
Förberedelser 30 minuterminuter
Tillagning 1 timmet
Totalt 1 timmet30 minuterminuter
Portioner 12skivor
Ingredienser
500gvetemjöl
1,5tsksalt
3tskbakpulver
5dlfilmjölk
1,25dlljus sirap
Smör eller olja för att smörja formen
Instruktioner
Sätt ugnen på 180°C. Smörj en brödform (ca 1,5 liters storlek) med smör eller olja och strö eventuellt lite mjöl över för att undvika att brödet fastnar.
I en stor skål, blanda vetemjöl, salt och bakpulver.
Tillsätt filmjölk och sirap i skålen och blanda väl med en träsked eller degspade. Degen ska vara kladdig och något lösare än traditionell bröddegsblandning.
Häll degen i den smorda brödformen och jämna till ytan med en spatel eller baksidan av en sked.
Grädda i förvärmd ugn i ca 1 timme. Testa brödet genom att sticka in en tandpetare i mitten. Om tandpetaren kommer ut ren och torr är brödet färdigt. Om inte, grädda ytterligare några minuter och testa igen.
När brödet är färdigt, ta ut det ur ugnen och låt det svalna i formen i några minuter. Ta sedan ut brödet ur formen och låt det svalna helt på ett galler.
När brödet har svalnat helt kan du skära det i skivor med en vass brödkniv. Skivorna blir cirka 1-1,5 cm tjocka beroende på dina preferenser.
Servera sirapslimpan med smör och eventuellt andra pålägg som ost eller marmelad.