Go Back
+ servings
Gammaldags sirapslimpa

Receptet - Så gör du:

Gammaldags sirapslimpa

4.2/5 baserat på 5 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Upplev en härlig gammaldags smakupplevelse med en läcker gammaldags sirapslimpa - ett enkelt bröd utan jäsning som är perfekt för dig som vill njuta av nybakat bröd på nolltid!
Förberedelser 30 minuter
Tillagning 1 timme
Totalt 1 timme 30 minuter
Portioner 12 skivor

Ingredienser
 

  • 500 g vetemjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 3 tsk bakpulver
  • 5 dl filmjölk
  • 1,25 dl ljus sirap
  • Smör eller olja för att smörja formen

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 180°C. Smörj en brödform (ca 1,5 liters storlek) med smör eller olja och strö eventuellt lite mjöl över för att undvika att brödet fastnar.
  • I en stor skål, blanda vetemjöl, salt och bakpulver.
  • Tillsätt filmjölk och sirap i skålen och blanda väl med en träsked eller degspade. Degen ska vara kladdig och något lösare än traditionell bröddegsblandning.
  • Häll degen i den smorda brödformen och jämna till ytan med en spatel eller baksidan av en sked.
  • Grädda i förvärmd ugn i ca 1 timme. Testa brödet genom att sticka in en tandpetare i mitten. Om tandpetaren kommer ut ren och torr är brödet färdigt. Om inte, grädda ytterligare några minuter och testa igen.
  • När brödet är färdigt, ta ut det ur ugnen och låt det svalna i formen i några minuter. Ta sedan ut brödet ur formen och låt det svalna helt på ett galler.
  • När brödet har svalnat helt kan du skära det i skivor med en vass brödkniv. Skivorna blir cirka 1-1,5 cm tjocka beroende på dina preferenser.
  • Servera sirapslimpan med smör och eventuellt andra pålägg som ost eller marmelad.
Måltid Frukost, Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Gammaldags sirapslimpa