Jag tycker att detta glutenfria recept på kroppkakor blir mycket bättre än vanliga kroppkakor som har mjöl i sig. Denna glutenfria version ger ett resultat som både är mycket saftigt och bra i konsistensen!
Förberedelser 15 minuterminuter
Tillagning 1 timmet
Totalt 1 timmet15 minuterminuter
Portioner 26glutenfria kroppkakor
Utrustning
en eller flera stora kastruller
Stekpanna
Ingredienser
Deg
2,5kgpotatis
5stägg
4,5dlFinax mjölmixden är glutenfri och finns bland annat att köpa på nätet
3tsksalt
Fyllning
300gtärnat fläsk
3stgula lökar
2tskkryddpeppar
1nypa salt
steksmör
Instruktioner
Koka potatisen i en kastrull och krossa den sedan till ett mos. Låt sedan svalna.
Tillsätt alla degens ingredienser till potatisen efter att den har svalnat av.
Tillsätt mer mjölmix efter behov tills du har en deg som inte klibbar sig. Hur mycket extra mjölmix du behöver addera beror på potatisen och är olika varje gång, men se till så att du inte får en alltför hård deg heller.
Stek fyllningen i smör och tillsätt salt och peppar. Låt svalna.
Ta din deg och rulla den till två jämnstora avlånga stänger. Dela av varje stång i tretton lika stora bullar vardera.
Platta ut varje bulle och tillsätt ungefär en matsked fyllning. Täck sedan över degkanterna så att det formas en boll. Gör på detta vis med alla degbullar.
Koka upp vatten i en stor kastrull och tillsätt salt.
Lägg ner dina kroppkakor i det kokande vattnet, hälften åt gången om kastrullen inte har plats för alla samtidigt. Håll plattan på medelvärme när kroppkakorna är i vattnet.
När kroppkakorna flyter upp mot ytan så är det ett tecken på att de ska sjuda i ytterligare 4 minuter innan de är färdiga.
Klart! Servera med fördel tillsammans med lingonsylt och smör.
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord glutenfria kroppkakor
Gillade du receptet?Klicka här för att lämna en kommentar!