Go Back
+ servings
Falukorv i ugn med sås

Receptet - Så gör du:

Falukorv i ugn med sås

4.4/5 baserat på 5 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Falukorv i ugn med tomatbaserad sås är en klassisk och lättlagad svensk rätt. Skivad falukorv och färska tomater läggs i en ugnsform, täcks av en sås gjord på tomatpuré, kryddor och vatten, och gräddas i ugnen tills korven är färdig och såsen har tjocknat. Snabbt och perfekt till vardags.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 35 minuter
Totalt 45 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

  • 800 g falukorv
  • 2 st tomater
  • 1 dl tomatpuré
  • 2 dl vatten
  • 1 dl riven ost
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad basilika
  • salt och peppar efter smak
  • olivolja

Till servering

  • 4 portioners kokt potatis eller ris

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader Celsius.
  • Skär falukorven i skivor, men inte hela vägen ner, så den fortfarande håller ihop i ett stycke. Lägg den sedan i en ugnsform.
  • Skär tomaterna i små bitar och lägg dem över och runt falukorven i formen.
  • Blanda tomatpuré, vatten, oregano, basilika, salt och peppar i en skål och häll över tomaterna och falukorven i formen.
  • Ringla lite olivolja över alltihop och ställ in i ugnen. Låt stå i ugnen i cirka 25 minuter eller tills korven har fått fin färg.
  • Ta ut formen och strö över den rivna osten på korv och tomaterna. Sätt in formen i ugnen igen och låt den stå tills osten har smält och fått fin färg.
  • Servera med kokt potatis eller ris, och gärna en grönsallad. Hoppas det smakar!
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Falukorv i ugn med sås