Falukorv i ugn med tomatbaserad sås är en klassisk och lättlagad svensk rätt. Skivad falukorv och färska tomater läggs i en ugnsform, täcks av en sås gjord på tomatpuré, kryddor och vatten, och gräddas i ugnen tills korven är färdig och såsen har tjocknat. Snabbt och perfekt till vardags.
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 35 minuterminuter
Totalt 45 minuterminuter
Portioner 4personer
Ingredienser
800gfalukorv
2sttomater
1dltomatpuré
2dlvatten
1dlriven ost
1tsktorkad oregano
1tsktorkad basilika
salt och peppar efter smak
olivolja
Till servering
4portionerskokt potatis eller ris
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 grader Celsius.
Skär falukorven i skivor, men inte hela vägen ner, så den fortfarande håller ihop i ett stycke. Lägg den sedan i en ugnsform.
Skär tomaterna i små bitar och lägg dem över och runt falukorven i formen.
Blanda tomatpuré, vatten, oregano, basilika, salt och peppar i en skål och häll över tomaterna och falukorven i formen.
Ringla lite olivolja över alltihop och ställ in i ugnen. Låt stå i ugnen i cirka 25 minuter eller tills korven har fått fin färg.
Ta ut formen och strö över den rivna osten på korv och tomaterna. Sätt in formen i ugnen igen och låt den stå tills osten har smält och fått fin färg.
Servera med kokt potatis eller ris, och gärna en grönsallad. Hoppas det smakar!