Go Back
+ servings
Flädervin

Receptet - Så gör du:

Flädervin

4.5/5 baserat på 6 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Flädervin är en somrig favorit som är enkel att göra hemma. Det är också ett utmärkt sätt att använda de vackra blomklasarna från fläderbusken som blommar i juni-juli. Detta flädervin är sött och fruktigt med en blommig flädersmak.
Förberedelser 30 minuter
Tillagning 1 day 23 timmar 30 minuter
Totalt 2 days
Portioner 5 liter

Utrustning

1 Sil
1 Silduk
1 Tratt
1 Gummislang (valfritt)
Stora flaskor eller glasburkar som kan hålla 5 liter totalt

Ingredienser
 

  • 20 st till 25 st fläderblomsklasar
  • 1 kg strösocker
  • 2 st citroner, skivade
  • 5 liter vatten
  • 1 påse vinjäst
  • 1 tsk citronsyra

Instruktioner

  • Borsta rent och skaka försiktigt bort eventuella småkryp och annat från fläderblomsklasarna och lägg dem i en stor kastrull.
  • Tillsätt socker och citronskivor och häll på 5 liter kokande vatten. Rör om tills sockret har lösts upp.
  • Låt blandningen svalna till rumstemperatur. Tillsätt sedan jästen och rör om ordentligt.
  • Täck över med en handduk och låt blandningen stå på ett varmt ställe i ca 2-3 dygn. Rör om varje dag.
  • Sila blandningen genom en silduk och häll upp i en ren kastrull.
  • Häll upp vinet i stora flaskor eller glasburkar med hjälp av en tratt och eventuellt en gummislang för att underlätta hällningen. Förvara vinet svalt och mörkt tills det är klart att servera.
  • Förvara vinet svalt och mörkt och använd det inom 2-3 månader för bästa smak och kvalitet.
Måltid Drinkar
Kök Svenskt
Nyckelord Flädervin