Dessa karamelliserade apelsiner tar bara cirka 10 minuters förberedelse, och en timmes tillagning, och sedan kan du antingen förvara dem i sirap, eller torka av dem och förvara dem i ett skafferi. Eller så kan du täcka dem i socker och ge bort dem som inflyttningspresent eller julklapp!
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 1 timmet
Totalt 1 timmet10 minuterminuter
Portioner 24skivor
Utrustning
nål och tråd
glasburk
Ingredienser
3stapelsiner skivade i tunna skivor som inte är tjockare än 3 mm.Avlägsna kärnor och sidobitarna på apelsinen.
Stor skål med isvatten
5dlsocker
5dlvatten
2mskfärsk apelsinjuice
Extra socker (valfritt)till att strö på apelsinskivorna i slutet, om man vill
Instruktioner
Tvätta apelsinerna noggrant med rinnande vatten och en borste. Häll kokande vatten över apelsinerna så att du kan befria skalet från kemikalier.
Skiva apelsinerna till tunna skivor som är cirka 3 mm tjocka. Avlägsna kärnor och sidobitarna.
Fyll en stor skål med isvatten och ställ åt sidan.
Koka upp en medelstor kastrull med vatten och tillsätt apelsinskivorna.
Koka apelsinskivorna i vattnet i 1 minut och lägg dem sedan i skålen med isvatten tills de svalnat.
I en stor stekpanna över medelvärme, låt 5 dl socker, 5 dl vatten och 2 msk apelsinjuice bara koka upp. Värm tills sockret löst upp sig sig (rör om då och då).
Vänd värmen till medel-låg och lägg apelsinskivorna i sockervattnet i ett enda lager (så de inte överlappar varandra).
Sjud (koka inte) apelsinskivorna i 45-60 minuter eller tills skalen är något genomskinliga, vänd var 15:e minut.
Lägg apelsinskivorna på ett galler och låt svalna helt (1 timme eller över natten).
Strö om så önskas extra socker över dina karamelliserade apelsinskivor om du föredrar skivorna mindre klibbiga.
Använd omedelbart eller förvara apelsinskivorna kylda i en lufttät behållare tills de ska användas.
Apelsinskivorna kan förvaras i upp till 1 månad och användas som garnering till många olika desserter.
Att spara apelsinsirapen i kylen för en annan användning går också bra, men se till att kassera efter 2 veckor.