Raggmunkar är en svensk klassiker och kan enkelt göras glutenfria med detta goda recept!
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 10 minuterminuter
Totalt 20 minuterminuter
Portioner 4portioner
Utrustning
rivjärn eller matberedare
Ingredienser
800gpotatis
2dlhavremjölkolla så det verkligen är glutenfritt
1/2tskbakpulver
1tsksalt
1nypapeppar
4dlmjölk
0,5dlriven lök
2stägg
Instruktioner
Skala, skölj och riv den råa potatisen i en skål med mycket kallt vatten. Riv exempelvis med rivjärn eller matberedare. (Om du börjar med detta kvällen innan, täck skålen och ställ vattenskålen med potatisen i kylen till morgonen.).
Häll av potatisbitarna i en sil eller ett durkslag och tryck ut så mycket fukt som möjligt med händerna. Täck med hushållspapper och ställ åt sidan.
Vispa ihop havremjöl, bakpulver, salt, peppar och 2,5 dl av mjölken till en slät smet.
Tillsätt riven lök, ägg och resterande 1,5 dl mjölk, om det behövs för att göra en lite tunnare smet. Vispa tills det blandats väl.
Rör ner potatisbitarna i smeten.
Värm upp en stekpanna eller en stor stekpanna till medelvärme och tillsätt ett tunt lager rapsolja till pannan (du kan behöva tillsätta olja mellan varje raggmunk). Ett annat alternativ är att steka fläsk eller bacon innan, för att sedan steka raggmunkarna i fläskfettet.
När oljan är varm, häll 0,5 dl smet i pannan och stek tills den är gyllene på botten. Vänd pannkakan och stek tills den är gyllene på den andra sidan.
Servera exempelvis med fläsk och lingonsylt, eller gräddfil & gräslök.