Go Back
+ servings
glutenfri raggmunk

Receptet - Så gör du:

Glutenfri raggmunk

4.8/5 baserat på 5 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Raggmunkar är en svensk klassiker och kan enkelt göras glutenfria med detta goda recept!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 20 minuter
Portioner 4 portioner

Utrustning

rivjärn eller matberedare

Ingredienser
 

  • 800 g potatis
  • 2 dl havremjöl kolla så det verkligen är glutenfritt
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 nypa peppar
  • 4 dl mjölk
  • 0,5 dl riven lök
  • 2 st ägg

Instruktioner

  • Skala, skölj och riv den råa potatisen i en skål med mycket kallt vatten. Riv exempelvis med rivjärn eller matberedare. (Om du börjar med detta kvällen innan, täck skålen och ställ vattenskålen med potatisen i kylen till morgonen.).
  • Häll av potatisbitarna i en sil eller ett durkslag och tryck ut så mycket fukt som möjligt med händerna. Täck med hushållspapper och ställ åt sidan.
  • Vispa ihop havremjöl, bakpulver, salt, peppar och 2,5 dl av mjölken till en slät smet.
  • Tillsätt riven lök, ägg och resterande 1,5 dl mjölk, om det behövs för att göra en lite tunnare smet. Vispa tills det blandats väl.
  • Rör ner potatisbitarna i smeten.
  • Värm upp en stekpanna eller en stor stekpanna till medelvärme och tillsätt ett tunt lager rapsolja till pannan (du kan behöva tillsätta olja mellan varje raggmunk). Ett annat alternativ är att steka fläsk eller bacon innan, för att sedan steka raggmunkarna i fläskfettet.
  • När oljan är varm, häll 0,5 dl smet i pannan och stek tills den är gyllene på botten. Vänd pannkakan och stek tills den är gyllene på den andra sidan.
  • Servera exempelvis med fläsk och lingonsylt, eller gräddfil & gräslök.
Måltid Frukost, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord glutenfri raggmunk