Go Back
+ bitar

Receptet - Så gör du:

Polentakaka med citron

5/5 baserat på 5 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Detta recept på polentakaka ger en saftig och fräsch kaka som har färsk smak av citron. Enkel att göra och magiskt god!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 35 minuter
Totalt 50 minuter
Portioner 12 bitar

Ingredienser
 

  • 175 g polenta
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 4 st ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2 msk osaltat smör, rumstempererat
  • 1,25 dl gräddfil
  • 2 msk rivet citronskal
  • 2 msk citronsaft
  • valfritt: florsocker att sikta över kakan

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 180°C.
  • Klä botten av en cirka 24-centimeters rund springform med bakplåtspapper i botten. Smörj lätt formen med olja.
  • I en skål, vispa ihop polenta, vetemjöl, bakpulver och salt i en skål och ställ åt sidan.
  • I en stor skål, vispa upp ägg och strösocker så det blir ljust och pösigt. Tillsätt oljan och vispa. Tillsätt sedan smör, gräddfil, citronskal och citronsaft och vispa.
  • Rör ned de torra ingredienserna i de våta ingredienserna tills det precis blandas ihop. Tillsätt sedan smeten till den förberedda formen.
  • Grädda kakan i 35-40 minuter vid 180°C, eller tills toppen känns fast. En tandpetare eller ett spett som sticks in i mitten av kakan ska komma ut smetfri när kakan är färdig.
  • Ta ut ur ugnen och låt svalna i formen i 10 minuter innan den tas ut ur formen.
  • Frivilligt: Sikta florsocker över kakan och servera! Färdigt!
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Polentakaka med citron
Gillade du receptet?Klicka här för att lämna en kommentar!