Go Back
+ servings
Kaffeost

Receptet - Så gör du:

Kaffeost

5/5 baserat på 4 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Perfekt både i kaffet eller vid sidan av! Kaffeost härrstammar från Norrland och har en magiskt god smak och konsistens! Den är faktiskt väldigt enkelt att göra hemma också! Tillsätt i kaffet med lite strösocker på, ät som den är eller stek en bit i lite smör och servera med hjortronsylt! Mums!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 1 timme 45 minuter
Totalt 2 timmar
Portioner 1 kaffeost

Ingredienser
 

  • 1,75 liter mjölk med hög fetthalt (17,5 dl)
  • 3,5 dl grädde
  • 2 tsk löpe (hittas på apoteket)

Instruktioner

  • Blanda mjölken och grädden i en kastrull så den blir fingervarm, ungefär 37°C. Mät gärna med termometer men se till att blanda väl när temperaturen tas.
  • Ta av värmen, tillsätt löpen och låt stå i rumstemperatur 30 minuter.
  • Efter 30 minuter, värm upp blandningen på spisen på låg värme på nytt och rör om. Låt värmas tills att blandningen börjar klumpa sig.
  • Sila av vätskan genom att hälla genom en ostduk eller en finmaskig sil. Låt stå 45-60 minuter och lägg gärna en tyngd på ostmassan så att så mycket vätska rinner ut som möjligt.
  • Sätt ugnen på 225°C. Tryck ut massan i en vanlig springform för kakor, placera springformen på en plåt och grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter tills att osten fått en fin färg. Plåten ställer vi där för att undvika att det droppar.
  • Ta ut ur ugnen och låt svalna. Servera och njut! Förvara i smörpapper i kylen där den håller en vecka eller frys in för längre hållbarhet.
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Kaffeost