Rysk banantårta är en svensk skapelse från Norrköping, med många myter och teorier kring varför den skapades. Med gott om grädde, choklad och banan så är detta bakverk en riktig klassiker.
Förberedelser 15 minuterminuter
Tillagning 45 minuterminuter
Totalt 1 timmet
Portioner 10portioner
Ingredienser
1paketSockerkaksbotten (3 lager)
3-4stbananer
2dlvaniljkräm
6dlvispgrädde (ha gärna mer redo)
2,5mskkakao
2mskflorsocker
3stgelatinblad
chokladströsselför dekoration
Instruktioner
Ta din första sockerkakstårtbotten och bre ut en mosad banan över den.
Lägg på din andra sockerkakstårtbotten ovanpå.
Blanda 5 dl vispgrädde, samt all kakao och florsocker. Vispa grädden fluffig. Eller vispa grädden fluffig.
Bre ut 2,5 dl av chokladgrädden på tårtbotten nummer två. Bre ut vaniljkräm ovanpå grädden.
Spackla nu in tårtan med resten av din cirka 2,5 dl chokladgrädde. Dekorera kanterna med chokladströssel.
Skiva bananerna och placera ovanpå tårtan i ett fint mönster. Spritsa grädde med en spritspåse runt ditt lager skivade bananer och runt tårtan (om du vill).
Gelé: lägg gelantinblad i kallt vatten i 10 min.
Täck bananerna med den avsvalnade gelén med hjälp av en sked.