Go Back
+ servings
Svart vitlök

Receptet - Så gör du:

Svart vitlök

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Svart vitlök är vanlig, vit vitlök som genomgår en typ av fermentering. Den blir otroligt god med sin sötsyrliga smak! Gott i en salladsdressing, i såser, i pasta, och mycket mer!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 11 days
Totalt 11 days 10 minuter
Portioner 1 sats

Utrustning

Riskokare

Ingredienser
 

  • 6 st till 12 st hela vitlöksklasar av bra kvalitet

Instruktioner

  • Placera ett lager hushållspapper nederst i riskokaren och lägg vitlöksklasarna med roten nedåt ovanpå. Vitlöksklasarna kan ligga ovanpå varandra. Toppa med ett lager hushållspapper till.
  • Slå på "varm"-inställningen (inte "cook"-inställningen) på riskokaren och stäng locket. Om man har en riskokare som kan ställa in en specifik temperatur, ställ in temperaturen på 70-80°C. Denna temperatur behåller näringsämnena i svart vitlök bäst. Varm-inställningen brukar vara 65-70°C vilket också passar utmärkt.
  • Nu ska vitlöken stå i 11 dagar till 3 veckor. Titta till vitlöken efter 10-11 dagar för att bedöma hur färdig den är. Färdig svart vitlök har ett svartbrunt skal och svarta vitlöksklyftor. Klyftorna ska smaka sött och nästan inte ha någon vitlökslukt. Konsistensmässigt ska svart vitlök vara mjuk och nästan geléliknande när den är färdig. Annars kan den behöva några dagar till innan ytterligare kontroll. Det är viktigt att kontrollera att vitlökarna inte är för uttorkade. Om dina vitlökslökar har svartnat ordentligt är de redo att tas ut ur riskokaren.
  • Om dina vitlökar är färdiga, ta ut ur riskokaren, stäng av den, och låt vitlöksklasarna stå på en tallrik i rumstemperatur i en dag. Detta gör att extra fukt och kvarvarande lukt kommer ut.
  • Färdigt! Njut av din svarta vitlök! Förvara i en lufttät behållare i upp till 6 månader i kylen. Skala allt på en gång för en snygg bild, annars är det bra att skala vitlöksklasarna efter behov.
Måltid Smårätter
Kök Asiatiskt, Svenskt
Nyckelord Svart vitlök