Här kommer ett riktigt underbart recept på älggryta som alltid smakar riktigt bra! Denna underbara älggryta är ljuvligt god, krämig och fin i smaken. Med lite rotfrukter och god kryddning så passar denna älggryta perfekt till varje tillfälle, till fin bjudning såväl som vardag och lugna helgdagar. Dubbla receptet för en större gryta!
Förberedelser 15 minuterminuter
Tillagning 2 timmart15 minuterminuter
Totalt 2 timmart30 minuterminuter
Portioner 4personer
Ingredienser
1kgälgkött
2msksmör
2stgula lökar lökar
30grotselleri
4stmedelstora morötter, skalade och skivade
4stvitlöksklyftor, krossade
1msksoja
1stlagerblad
1,5tskpaprikapulver
1mskbalsamicovinäger
salt
nymalen svartpeppar
4dlvatten
3dlgrädde
lite persilja till garnering
Instruktioner
Skala 2 st av morötterna, den gula löken och rotselleri, morötterna. Tärna de 2 st morötterna, rotsellerin och löken. Fräs på i lite olja eller smör i grytan, eller i valfri panna.
Tärna älgköttet till grytbitar i valfri storlek. Stek på även dem i en separat panna, tills det fått färg. Tillsätt sedan tillsammans med grönsakerna till grytan.
Tillsätt allt förutom grädde och de två övriga morötterna till grytan. Rör om för att blanda.
Låt grytan puttra under lock i mellan tre till fyra timmar, tills att köttet blivit mört och fint.
Skala och skiva de 2 st morötterna som sparades tidigare, och skär i fina bitar. Plocka tillfälligt ut köttet och lagerbladet och mixa grytan slät. Tillsätt sedan köttet, morotsbitarna och grädde. Lagerbladet kan slängas i komposten.
Låt puttra tills att morötterna blivit så mjuka man vill ha dem, smaka av med salt och peppar.