En otroligt god älgfransyska i ugn som går enkelt och smidigt att göra. Servera exempelvis kokt potatis eller potatismos, en skysås och en god grönsallad!
Förberedelser 15 minuterminuter
Tillagning 1 timmet15 minuterminuter
Totalt 1 timmet30 minuterminuter
Portioner 8portioner
Ingredienser
1,5kgälgfransyska (eller större bit)
2tsksalt
3krmsvartpeppar
2,5msksmör till stekning
grovhackade timjankvistar
vatten
Instruktioner
Putsa älgfransyskan fri från hinnor, och om möjlighet finns, bind upp den om den är ojämn.
Sätt ugnen på 180°C. Medan den värms upp, smält smöret i en stekpanna på spisen och bryn älgfransyskan i smöret i den heta pannan, så den får fin färg över hela ytan.
Salta och peppra köttet över hela ytan. Tillsätt en liten skvätt vatten till en ugnsform som ska ligga under fransyskan. Flytta över fransyskan så den ligger på ett galler ovanpå ugnsformen. Stick in en köttermometer som når den innersta delen av köttet. Toppa med några grovhackade timjankvistar.
Låt tillagas i mitten av ugnen vid 180°C tills att inntertemperaturen visar 65°C på köttermometern, cirka 1-1,5 timme. Håll uppsikt och tillsätt nya skvättar vatten när det börjar torka ut.
Ta ut ur ugnen och linda in i aluminiumfolie och låt vila. En tumregel är att låta köttet vila 10 minuter per 200 gram för en riktigt bra saftighet.