Att laga sin fransyska i ugnen på låg temperatur ger ett mycket saftigare och mörare kött som bara är så himla gott. Servera gärna med potatis, en god sås och ugnsrostade rotfrukter såsom morötter!
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 1 timmet35 minuterminuter
Totalt 1 timmet45 minuterminuter
Portioner 4personer
Ingredienser
700gfransyska (eller större eller mindre bit)
1strejäl nypa salt
nymalen svartpeppar
3mskolivolja
2stvitlöksklyftor, pressade
örtkryddor efter smak, exempelvis rosmarin
Instruktioner
Sätt ugnen på 120°C.
Om fransyskan inte är nätad, bind gärna upp den om det finns möjlighet.
Blanda olivolja och kryddor och massera in i köttet över hela ytan. Flytta över fransyskan till en ugnsform.
Tillaga i mitten av ugnen med en köttermometer instucken på den innersta punkten av fransyskan tills innertemperaturen visar 63°C, cirka 1,5 timme. Vid denna innertemperatur har köttet fått en fin balans mellan väl tillagat och rosa.
Ta ut ur ugnen, slå in fransyskan i folie och låt vila i folien i en halvtimme. Skiva sedan upp i tunna skivor eller flytta över till kylen till att låta kallna.
Färdigt! Skiva upp inför servering och servera antingen varmt eller kallt!
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Fransyska i ugn (låg temperatur), Fransyska i ugn vid låg temperatur