Detta är mormors kålpudding, en otroligt god kålpudding enligt mormors recept! Serveras med fördel tillsammans med de klassiska tillbehören kokt potatis och rårörda lingon, och gärna lite pressgurka!
Förberedelser 15 minuterminuter
Tillagning 45 minuterminuter
Totalt 1 timmet
Portioner 4personer
Ingredienser
0,5dlgrötris
800gvitkål
3mskljus sirap
2msksmör
1tsksalt
550gblandfärs eller fläskfärs
3krmvitpeppar
2dlmjölk
1stägg
1stgul lök, skalad och riven
3dlnötbuljong (eller vatten + buljongtärning)
Instruktioner
Koka grötriset enligt förpackningens anvisningar. Sätt åt sidan för att svalna, och sätt sedan ugnen på 180°C. Under tiden, strimla och stek kålen i en blandning av smöret och sirapen, cirka 10 minuter tills kålen fått färg. Krydda med en nypa salt efter smak.
Placera färsen i en skål eller bunke och tillsätt med salt, mjölk och vitpeppar (svartpeppar går också bra). Rör om för att blanda. Tillsätt grötriset, ägget, och riven gul lök. Rör om igen för att blanda.
Lägg över hälften av kålen i en smord ugnsform, med ungefärliga måtten 30x25 cm. Toppa med färsblandningen över kålen och toppa i sin tur färsen med resten av kålen. Värm buljongen i en kastrull på spisen och häll över.
Grädda kålpuddingen i mitten av ugnen vid 180°C i cirka 45-50 minuter.
Färdigt! Servera gärna med kokt potatis och rårörda lingon! Njut av din kålpudding!