Go Back
+ servings
Mormors kålpudding

Receptet - Så gör du:

Mormors kålpudding

4.9/5 baserat på 7 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Detta är mormors kålpudding, en otroligt god kålpudding enligt mormors recept! Serveras med fördel tillsammans med de klassiska tillbehören kokt potatis och rårörda lingon, och gärna lite pressgurka!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 45 minuter
Totalt 1 timme
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

  • 0,5 dl grötris
  • 800 g vitkål
  • 3 msk ljus sirap
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 550 g blandfärs eller fläskfärs
  • 3 krm vitpeppar
  • 2 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 1 st gul lök, skalad och riven
  • 3 dl nötbuljong (eller vatten + buljongtärning)

Instruktioner

  • Koka grötriset enligt förpackningens anvisningar. Sätt åt sidan för att svalna, och sätt sedan ugnen på 180°C. Under tiden, strimla och stek kålen i en blandning av smöret och sirapen, cirka 10 minuter tills kålen fått färg. Krydda med en nypa salt efter smak.
  • Placera färsen i en skål eller bunke och tillsätt med salt, mjölk och vitpeppar (svartpeppar går också bra). Rör om för att blanda. Tillsätt grötriset, ägget, och riven gul lök. Rör om igen för att blanda.
  • Lägg över hälften av kålen i en smord ugnsform, med ungefärliga måtten 30x25 cm. Toppa med färsblandningen över kålen och toppa i sin tur färsen med resten av kålen. Värm buljongen i en kastrull på spisen och häll över.
  • Grädda kålpuddingen i mitten av ugnen vid 180°C i cirka 45-50 minuter.
  • Färdigt! Servera gärna med kokt potatis och rårörda lingon! Njut av din kålpudding!
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Mormors kålpudding