Detta är för mig den godaste högreven i ugn! Smaken blir otroligt gott och köttet blir så mört. Högreven förbereds väldigt enkelt och sedan gör ugnen resten av jobbet! Servera gärna med ugnsrostad potatis och broccoli eller en sallad!
Förberedelser 15 minuterminuter
Tillagning 3 timmart
Totalt 3 timmart15 minuterminuter
Portioner 4personer
Ingredienser
900ghögrev utan ben
2tsksalt
1tsksvartpeppar
1stskivad schalottenlök
2sthackade vitlöksklyftor
0,5dlrödvin (valfritt, ersätt annars med samma mängd buljong)
0,5dlkyckling- eller nötbuljong (eller vatten + tärning)
2mskolivolja
Instruktioner
Sätt ugnen på 175°C.
Skiva schalottenlök, hackad vitlök, mät upp rödvin eller kycklingbuljong. Sätt åt sidan.
Skölj av högreven med vatten och torka med hushållspapper. Krydda generöst med salt och peppar.
Tillsätt olivolja i en gjutgärnsgryta, ugnssäker gjutjärnspanna eller annan typ av ugnssäker stekpanna. Ställ på medelhög värme på spisen. När kärlet är varmt men inte rykande hett, lägg till högreven och stek på båda sidor i cirka 6-8 minuter eller tills en fin gyllene ytterskorpa bildas. Motstå frestelsen att vända köttet för tidigt. Ta bort från kärlet och lägg på en ren tallrik.
I samma kärl, tillsätt ytterligare matolja om det behövs, tillsätt schalottenlök och vitlök och fräs i cirka 30 sekunder eller tills schalottenlöken blir genomskinlig. Avglaza stekpannan med rött vin och kycklingbuljong och värm i ca 4 minuter. Lägg tillbaka högreven i kärlet. Täck helt med ett ugnssäkert lock eller med aluminiumfolie och sätt in i ugnen vid 175°C.
Låt hövreven lagas i ugnen i 3 timmar eller mer eftersom ugnstemperaturen kan variera. Efter tre timmar, om du enkelt kan separera eller strimla din högrev med en gaffel så är det klart. Men om ytterligare tid behövs, sätt tillbaka i ugnen tills köttet flagnar vid beröring av gaffel. Ta ut ur ugnen och plåten kärlet och låt vila på skärbräda i 10 minuter innan uppskärning.
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Godaste högrev i ugn, Godaste högreven i ugn