Att förvälla sina trattkantareller innebär att man låter dem släppa vätska i en kastrull eller panna. Efter det så kan de frysas in och förvaras till senare. Så här kan man göra det, snabbt och smidigt!
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 10 minuterminuter
Totalt 20 minuterminuter
Portioner 1mängd
Ingredienser
500gtrattkantareller
1msksmör, olja, eller vatten
Instruktioner
Rensa och rengör svampen genom att borsta bort jord och dylikt, och skära bort fula bitar. Detta är kanske det längsta steget i receptet!
Lägg kantarellerna i en torr panna eller kastrull. Sätt på låg värme på spisen. Efter en stund kommer det börja fräsa, det är trattkantarellerna som släpper vatten. Fortsätt låta det fräsa tills att det sånär börjar fräsa fast i pannan. Då tillsätter vi antingen smör, eller olja, eller vatten. Sänk också eventuellt värmen.
När ingen vätska längre släpps av trattkantarellerna, ta av värmen och låt kallna, först en stund i rumstemperatur och sedan i kylen. När trattkantarellerna kallnat helt i kylen, flytta över till fryspåsar eller andra täta frysbehållare och frys in. Frys gärna in i flera små portionsvänliga paket för enklare framtida användning. Markera påsarna eller behållarna med innehållet och dagens datum, du kommer tacka dig själv senare!
Färdigt! Njut av dina förvällda kantareller. Det bästa är att tina i mikron någon minut och sedan bryna dem i smör, eller direkt slänga ned de frysta trattkantarellerna direkt i matlagningen, istället för att låta dem stå framme en längre stund och tina. På detta sätt håller de också sin konsistens och form bäst!