Go Back
+ servings
Skånepepparkakor

Receptet - Så gör du:

Skånepepparkakor

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Skånepepparkakor är härligt segmjuka och är riktigt goda med lite smör och en skiva ost! Servera dem gärna till frukost eller som mellanmål! Tänk på att degen måste stå i kylen över natten, eller i cirka 8 timmar!
Förberedelser 20 minuter
Tillagning 25 minuter
Totalt 45 minuter
Portioner 24 kakor

Ingredienser
 

  • 2 dl ljus sirap
  • 0,5 dl farinsocker
  • 1 dl strösocker
  • 75 g smör
  • 3 tsk mald kanel
  • 1,5 tsk mald kryddnejlika
  • 1,5 tsk malen ingefära
  • 1 st ägg (äggula och äggvita)
  • 1 st äggula
  • 1 dl vispgrädde
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 10 dl vetemjöl special

Instruktioner

  • I en kastrull, låt sirap, farinsocker och socker koka upp i en kastrull. Ta bort från värmen och lägg i smöret för att låta det smälta. Tillsätt malen kanel, mald kryddnejlika, och malen ingefära och rör om.
  • I en separat skål eller bunke, vispa ihop ett helt ägg, en äggula, och vispgrädden, och blanda sedan ner detta i smörblandningen. Låt kallna i rumstemperatur, rör om då och då.
  • Blanda hälften av vetemjölet med bakpulver, och rör även ned detta i smörblandningen. Arbeta in resten av mjölet för hand. Täck över kastrullen och låt stå i kylskåp över natten, eller i cirka 8 timmar.
  • När de fått stå i kylen, ställ ugnen på 200°C. Dela degen i mindre bitar, cirka 24 st. Rulla varje bit till en boll och platta ut på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Kakorna ska ligga glest på plåten, cirka 8 st per plåt (de gräddas snabbt så man kan grädda i flera omgångar).
  • Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 10 minuter vid 200°C. Ta ut ur ugnen och låt svalna under bakduk.
  • Färdigt! Servera gärna med smör och en ostskiva och ett glas mjölk. Förvara pepparkakorna i lufttät burk eller frys in!
Måltid Efterrätt, Frukost
Kök Svenskt
Nyckelord Skånepepparkakor, Skånska pepparkakor