Skånepepparkakor är härligt segmjuka och är riktigt goda med lite smör och en skiva ost! Servera dem gärna till frukost eller som mellanmål! Tänk på att degen måste stå i kylen över natten, eller i cirka 8 timmar!
Förberedelser 20 minuterminuter
Tillagning 25 minuterminuter
Totalt 45 minuterminuter
Portioner 24kakor
Ingredienser
2dlljus sirap
0,5dlfarinsocker
1dlströsocker
75gsmör
3tskmald kanel
1,5tskmald kryddnejlika
1,5tskmalen ingefära
1stägg (äggula och äggvita)
1stäggula
1dlvispgrädde
2,5tskbakpulver
10dlvetemjöl special
Instruktioner
I en kastrull, låt sirap, farinsocker och socker koka upp i en kastrull. Ta bort från värmen och lägg i smöret för att låta det smälta. Tillsätt malen kanel, mald kryddnejlika, och malen ingefära och rör om.
I en separat skål eller bunke, vispa ihop ett helt ägg, en äggula, och vispgrädden, och blanda sedan ner detta i smörblandningen. Låt kallna i rumstemperatur, rör om då och då.
Blanda hälften av vetemjölet med bakpulver, och rör även ned detta i smörblandningen. Arbeta in resten av mjölet för hand. Täck över kastrullen och låt stå i kylskåp över natten, eller i cirka 8 timmar.
När de fått stå i kylen, ställ ugnen på 200°C. Dela degen i mindre bitar, cirka 24 st. Rulla varje bit till en boll och platta ut på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Kakorna ska ligga glest på plåten, cirka 8 st per plåt (de gräddas snabbt så man kan grädda i flera omgångar).
Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 10 minuter vid 200°C. Ta ut ur ugnen och låt svalna under bakduk.
Färdigt! Servera gärna med smör och en ostskiva och ett glas mjölk. Förvara pepparkakorna i lufttät burk eller frys in!