Denna chokladkaka är extra lämplig för barn. Den är enkel att göra och den har mindre socker än traditionella kakor. Tårtan är äggfri, och kan dessutom enkelt göras glutenfri och mjölkfri!
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 15 minuterminuter
Totalt 25 minuterminuter
Portioner 8bitar
Ingredienser
Tårtbottnar (ingredienser till 2 st)
3,5dlvetemjöl (or eller fullkornsmjöl)
1,5dlströsocker
1tskbakpulver
¼tsksalt
0,75dlkakao
2,5dlvatten
0,75dlrapsolja
1mskäppelcidervinäger
1tskvaniljextrakt
Chokladfrosting
2,5dlgrekisk yoghurt
0,5dlkakaopulver
0,5dlflorsocker
Instruktioner
Värm ugnen till 180°C och smörj två runda springformar med 15 cm i diameter. Smörj väl på botten och sidorna. Har man bara en så kan man använda den två gånger istället!
Tillsätt tårtbottnarnas ingredienser till en medelstor skål och vispa försiktigt för att kombinera. Fördela smeten mellan de förberedda kastrullerna, använd cirka 2,5 dl i varje panna.
Grädda i mitten av ugnen 18-20 minuter eller tills mitten är fast. Försök att inte överbaka!
Ta ut ur ugnen och låt svalna på galler i 5 minuter, ta sedan försiktigt ut kakorna från springformarna. Låt svalna helt.
Chokladfrosting
Tillsätt chokladfrostingens ingredienser till en medelstor skål. Rör ihop med en spatel tills det är jämnt blandat (och färgen är enhetlig).
För att frosta, lägg den ena tårtbotten på ett fat. Tillsätt ⅓ av frostingen på toppen av kakan. Spackla sedan in tårtan över toppen och sidorna. Tillsätt strössel om så önskas.
Färdigt! Förvara kallt till servering!
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Barnvänlig chokladtårta, Chokladtårta för barn