Detta recept är perfekt för ett gott mellanmål, och för att ta vara på jordgubbar! Det går snabbt och enkelt att göra och smakar härligt syrligt!
Förberedelser 15 minuterminuter
Tillagning 3 timmart
Totalt 3 timmart15 minuterminuter
Portioner 1plåt
Ingredienser
400gfärska, mogna jordgubbar
Instruktioner
Lägg jordgubbarna i ett durkslag och skölj under kallt rinnande vatten. Torka jordgubbarna.
Sätt ugnen på 175°C. Vi kommer senare att sänka temperaturen.
Klä en bakplåt med bakplåtspapper. Skiva jordgubbarna i skivor som är 3 mm tjocka (eller tunnare). Det viktiga är dock att de skivas lika tjockt så att de torkas jämnt. Lägg jordgubbarna på plåten, så att bitarna inte snuddar vid varandra.
Sänk ugnstemperaturen till 94°C eller den lägsta inställningen på din ugn, och ställ in jordgubbarna i mitten av ugnen.
Låt torka i ugnen tills jordgubbarna är torra. Ta ut en skiva efter någon timme bara för att se hur det går. Låt nu torka i 2 timmar, beroende på hur tjocka jordgubbarna skivades.
Vänd jordgubbarna. De kan ha fastnat lite på bakplåtspappret. Arbeta snabbt eftersom de stelnar när de svalnat.
jordgubbarna i ugnen i ytterligare 45-60 minuter. Kontrollera var tionde minut eller så för att se till att de inte bränns.
Färdigt! Ta ut ur ugnen och lossa dem från bakplåtspappret. Låt svalna och njut! Ugnstorkade jordgubbar håller i upp till fem dagar, men är godast samma dag som de torkas! Förvara de torkade jordgubbarna i en lufttät behållare i kylen för att få längsta möjliga lagringstid!
Måltid Efterrätt, Smårätter, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Frystorkade jordgubbar, Torka jordgubbar, Torka jordgubbar i ugn, Torkade jordgubbar i ugn, Ugnstorkade jordgubbar