Dessa italienska risbollar är krispiga på utsidan, men har en krämig mitt av ris och ost! Jag har serverat dem med olika kött och skaldjur, och de är alltid uppskattade av alla!
Förberedelser 25 minuterminuter
Tillagning 35 minuterminuter
Totalt 1 timmet
Portioner 20risbollar
Ingredienser
2stägg
1dlriven parmesanost
1msktorkad basilika
¼tsksvartpeppar
½tsksalt
5,5dlkycklingbuljong (eller 5,5 dl vatten + 1 tärning kycklingbuljong)
2,5dlokokt vitt ris
3,5dlströbröd
5dlolivolja eller rapsolja
valfritt: 1,25 dl mozzarellaost i tärningar
Instruktioner
Vispa ihop ägg, parmesanost, basilika, salt och peppar i en skål. Täck över skålen och ställ in i kylen så länge.
Häll kycklingbuljongen (eller vatten och smulad kycklingbuljongtärning) i en stor kastrull och låt koka upp; rör ner riset, täck över med lock och sänk värmen till låg.
Koka riset tills vätskan nästan absorberats och kokats bort, cirka 15 till 17 minuter.
Ta bort från värmen och häll gradvis i äggblandningen som vi tidigare ställde i kylen. Rör kontinuerligt för att blanda. Låt sedan risblandningen svalna i kylen i 1 timme.
Häll ströbröd i en grund form.
Fukta händerna med vatten och forma bollar av risblandningen, täck sedan var och en med ströbröd. Frivilligt är att tillsätta en liten tärning mozzarella inuti varje risboll!
Förbered en form med hushållspapper i intill spisen. I en liten, djup stekpanna eller gryta, värm rikligt med olja för att täcka risbollarna så det fräser när risbollarna läggs ner. Tillaga en handfull av risbollarna åt gången, vänd vid behov för att säkerställa en jämn tillagning.
Låt färdiga risbollar rinna av på hushållspapper och servera sedan varma som de är eller med lite tomatsås.