Att torka plommonen i ugnen koncentrerar deras smak och näring. Dessutom så ger torkningen sötare och mer intensivt smaksatta plommon, som kan hålla hela året! Perfekt att äta som snacks eller att ha till bakverk och desserter!
Förberedelser 15 minuterminuter
Tillagning 2 timmart
Totalt 2 timmart15 minuterminuter
Portioner 1sats
Ingredienser
valfri mängd plommon
Instruktioner
Tvätta och skiva plommonen på mitten hela vägen runt kärnan.
Ta tag i varje halva av vardera plommon och vrid försiktigt för att separera halvorna. Ta bort och kassera kärnorna.
Lägg plommonen direkt på ett kallt ugnsgaller. Eftersom de släpper ut mycket saft under torkningen, så vill man att saften ska droppa på en bricka nedanför. Plommon som får ligga på en plåt kvar i sin egen juice under matlagning kommer att förlänga torkningsprocessen avsevärt.
Sätt ugnen på 93°C eller lägsta möjliga inställning på din ugn.
Låt plommonen torka i ugnen i 2-6 timmar, beroende på hur torkade du vill ha dem. Se till att kontrollera dem minst varje timme och vända dem med jämna mellanrum så att de torkar jämnt.
Ta ut ur ugnen när de känns färdiga och låt svalna! Att lagra dina torkade plommon är lätt att göra, och deras hållbarhet beror på hur saftig eller torkade de är. Ju torrare plommon desto längre håller de. Förvara dem i lufttäta burkar eller fryspåsar i din kyl (eller frys), så håller de allt från sex månader till ett år!
Måltid Efterrätt, Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Torka plommon, Torkade plommon i ugn, Ugnstorkade plommon