Valnötter, socker, och en liten nypa salt är allt som krävs för att göra dessa otroligt goda kanderade valnötter! Ett fantastiskt tilltugg till festen, men även riktigt goda över glass eller helt enkelt bara som de är!
Förberedelser 5 minuterminuter
Tillagning 20 minuterminuter
Totalt 25 minuterminuter
Portioner 12portioner
Ingredienser
3,5dlråa valnötter
1,25dlströsocker
⅛tskgrovsalt
Instruktioner
Sätt ugnen på 175°C och placera ett galler i mitten av ugnen.
Halvera valnötterna på hälften och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper i ett enda lager. Grädda i mitten av ugnen vid 175°C i 5 minuter tills det är något mörkare i färgen och doftar. Om du inte tycker de ser tillräckligt rostade ut, låt vara i ugnen i 1 eller 2 minuter till. Var försiktig så att de inte bränner dem.
Ta ut ur ugnen och låt valnötterna svalna.
Nu till det karamelliserade sockret. Det behöver gå fort från och med nu, så se till att ha alla ingredienser förberedda och redo, inklusive valnötterna. Lägg de kylda valnötterna i en skål intill spisen. Klä en bakplåt med bakplåtspapper och ställ nära spisen. Ha två gafflar redo.
Häll sockret i en medelstor kastrull eller gryta med tjock botten, och ställ på medelvärme. Rör om med en träslev när sockret börjar smälta. Fortsätt att röra tills allt socker har smält och färgen är halvt bärnstensfärgad, vilket tar 5 till 10 minuter (exakt tid beror på spisen).
Så snart sockret har smält och färgen är halvt bärnstensfärgad, tillsätt valnötterna ner i kastrullen. Rör om snabbt och se till att varje bit är belagd med flytande socker.
Så snart valnötterna är belagda med sockerblandningen, sprid ut dem på den förberedda bakplåten. Använd två gafflar för att skilja valnötterna från varandra, arbeta mycket snabbt. Strö lite grovsalt över nötterna.
Låt svalna helt på bakplåten. Överför till en lufttät behållare och förvara i upp till en vecka i rumstemperatur!