Att göra egen kanderad ingefära är både enkelt, gott och billigare än butiksköpt. Bitarna får en otroligt fräsch och härlig smak, och de är goda att äta som de är, eller att ha på glass, eller i bakverk!
Förberedelser 15 minuterminuter
Tillagning 1 timmet
Totalt 1 timmet15 minuterminuter
Portioner 1burk
Ingredienser
400gskalad och skivad ingefära, ungefär 0,3 cm tjocka skivor
1nypasalt
5dlströsocker
valfritt: extra strösocker till att vända bitarna i
Instruktioner
Skala och skiva ingefäran i cirka 0,3 cm (3 mm) tjocka skivor. Att använda en mandolin kan underlätta!
Lägg den skivade ingefäran i en medelstor kastrull och fyll på med vatten så den täcks.
Koka upp med locket halvt på och låt sjuda (koka på låg värme) i 30 minuter. Spara 1 dl av ingefärsvattnet och låt resten av vattnet rinna av.
Lägg tillbaka den skivade ingefäran i kastrullen tillsammans med den sparade mängden vatten. Tillsätt nu även strösockret och en nypa salt och rör om. Låt koka upp, och låt sedan sjuda utan lock i 30-40 minuter, tills att en mattermometer visar 107°C i kastrullen, eller tills att ingefäran blivit lite genomskinlig och en sirap bildas.
Häll av ingefäran i ett durkslag, gärna över en skål för att fånga upp sirapen, som är riktigt trevlig att spara i en burk för att ha i exempelvis thé och drinkar!
Lägg ut ingefäraskivorna på ett galler med ett bakplåtspapper under. Separera skivorna så gott det går. Låt sedan svalna i rumstemperatur i 2 timmar (de kan fortfarande vara lite kladdiga då, men det är helt okej).
Det är valfritt att vända ingefäraskivorna i en skål med strösocker så att de blir täckta överallt. Hur som helst, låt sedan ingefäraskivorna torka på gallret i cirka 8 timmar, eller över natten, för att torka helt.
Färdigt! Förvara i en lufttät behållare på en mörk, sval plats. Håller i flera månader.