Med detta recept får man en riktigt god älgfilé i ugn, snabbt och enkelt utan att behöva vänta länge på marinering. Servera gärna med en rödvinssås, potatis, gärna potatisgratäng, samt lite stekt sparris!
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 20 minuterminuter
Totalt 30 minuterminuter
Portioner 4personer
Ingredienser
cirka 1 kg älgfilé
salt
peppar
olivolja
flingsalt
Instruktioner
Sätt ugnen på 175°C.
Torka av älgfilén med hushållspapper. Krydda köttet med salt och peppar.
Hetta upp olivolja i en stekpanna, gärna ugnssäker. När den nästan ryker, bryn älgfilén 2 minuter på alla sidor, eller 8 minuter totalt.
Häll av överflödig olivolja och sätt in pannan i mitten av ugnen, om den är ugnssäker. Flytta annars över älgfilén till en ugnsform.
Tillaga älgfilén till när köttermometern visar 60°C och köttet är medium-rare.
Färdigt! Ta ut ur ugnen och låt vila i 10 minuter innan köttet skivas upp och serveras. Toppa gärna med lite flingsalt.