Go Back
+ servings
Konfiterad potatis

Receptet - Så gör du:

Konfiterad potatis

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Konfiterad potatis ugnsrostas i antingen olja eller fett, och får stå i ugnen tills den är otroligt gyllene, smakrik och krispig. Ett fantastiskt tillbehör på tallriken, som kan serveras till precis samma rätter som vanlig stekt potatis!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 45 minuter
Totalt 50 minuter
Portioner 6 portioner

Ingredienser
 

  • 1 kg potatis av liten potatissort
  • olivolja, gåsfett- eller ankfett till att täcka potatisen i formen
  • 2 st stora rosmarinkvistar
  • 2 st till 4 st vitlöksklyftor till efter smak
  • grovt havssalt
  • nymalen svartpeppar
  • torkad oregano
  • chilipulver

Instruktioner

  • Tvätta potatisen. Låt de små potatisarna vara hela och skär de större så att alla potatisbitar har samma storlek, ca 3-4 cm. Lägg i en kastrull med saltat vatten. Koka upp och låt koka i 4 minuter. Häll av vattnet och torka väl. Lägg på en stor köksduk och klappa torra.
  • Förvärm ugnen till 200°C. Lägg fettet (om olivolja inte används) i en ugnsform eller långpanna som är tillräckligt stor för att rymma all potatis i ett enda lager. Sätt in i ugnen och låt fettet smälta, och bli varmt i ca 10 minuter.
  • Ta ut ur ugnen och lägg försiktigt potatisen i formen/långpannan. Vänd dem i oljan/fettet för att täcka överallt.
  • Tillsätt de skalade vitlöksklyftorna och rosmarinkvistarna. Strö över lite salt och peppar.
  • Rosta i cirka 30-40 minuter eller tills potatisen är gyllenbrun och krispig på utsidan och väldigt mör på insidan. Rör om någon gång under tillagningen för att se till att potatisen får färg på alla sidor.
  • Färdigt! Servera med lite mer salt och peppar och njut!
Måltid Huvudrätt, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Konfiterad potatis