Detta är små potatiskroketter med krispig utsida, och en mjuk, fluffig insida. Servera som tilltugg eller varför inte som ett alternativ till pommes frites, exempelvis till hamburgare eller till varmkorv!
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 25 minuterminuter
Totalt 35 minuterminuter
Portioner 4personer
Ingredienser
900gpotatis, helst mjölig
1mskvetemjöl
1tsksalt
1tskvitlökspulver
½tsklökpulver
¼tsknymalen svartpeppar
rapsolja till tillagning
Instruktioner
Skala potatisarna och skär i fjärdedelar. Placera i en kastrull eller gryta och tillsätt tillräckligt med vatten för att täcka med vatten. Koka upp på medelhög värme och låt sjuda tills potatisen är precis mjuk, cirka 10 minuter.
Låt potatisen rinna av. När potatisen är sval nog att hantera, riv på de stora hålen på ett rivjärn ner i en stor skål. Tillsätt vetemjöl, salt, vitlökspulver, lökpulver och svartpeppar. Rör om och blanda så det blir klibbigt, men ändå torrt och klumpande.
Klä en bakplåt med bakplåtspapper. Skopa två teskedar av potatisblandningen åt gången och tryck till och forma till med fingrarna till en 2,5 cm lång cylinder. Potatisblandningen ska vara lätt att arbeta med och håller formen bra utan att falla isär.
Lägg på plåten och upprepa med all potatisblandning, ca 50 st blir det. Fördela jämnt på plåten.
Värm rikligt med rapsolja i en torr gryta över medelhög värme. Klä under tiden en till bakplåt med hushållspapper.
När oljan är varm efter några minuter, tillsätt försiktigt 12 st små bitar åt gången. Låt friteras tills de är gyllenbruna överallt, 1-2 minuter totalt.
Använd en hålslev eller spindel för att ta ta ut dina tater tots. Skaka försiktigt bort överflödig olja tillbaka i grytan och överför till hushållspapper. Repetera för alla tater tots och strö över mer salt om så önskas när de är klara.
Färdigt! Njut av dina tater tots!
Måltid Huvudrätt, Smårätter, Tilltugg
Kök Amerikanskt, Svenskt
Nyckelord Tater tots, Tater tots (små potatiskroketter)