För dessa syrade morötter använder vi en snabb metod som får dem klara på bara några få dagar. På så sätt tillåts man snabbare njuta av detta goda tillbehör, som tillför både frisk och syrlig smak till tallriken!
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 15 minuterminuter
Totalt 25 minuterminuter
Portioner 1burk
Ingredienser
750gmorötter
1msksalt
1litervatten
Instruktioner
Rengör din förseglingsbara burk och lock riktigt noga genom att först diska den, och sedan ställa in i mitten av ugnen på 100°C tills att de torkat. Ta sedan ut den ur ugnen utan att röra insidan av burken eller mynningen eller insidan av locket. Nu har vi en burk som inte har några bakterier eller smuts som kommer förstöra de syrade morötterna senare!
Koka upp vattnet i en kastrull och tillsätt en matsked salt i vattnet. Låt svalna till rumtemperatur. Under tiden, skala, riv eller strimla morötterna grovt.
Packa morötterna rätt kompakt i en glasburk genom att pressa ner morötterna i glasburken. Häll det saltade vattnet över de rivna morötterna i burken, så att morötterna täcks (cirka 5 cm från locket och nedåt ska inte ha någon vätska).
Pressa genom att trycka ned morötterna, och knacka på burken för att få bort luftbubblor. Man får gärna sätta en liten vikt sterilt ren vikt på morötterna så de håller sig under ytan på vätskan om man vill.
Stäng locket på burken och låt stå framme i rumstemperatur i tre dygn. Släpp under dessa tre dygn på trycket i burken en gång på morgonen och kvällen, genom att öppna locket litegrann och sedan stänga igen.
Nu har tre dagar gått! Öppna och dofta, det ska dofta syrligt och friskt. Ställ då in i kylen två dagar till.
Nu ska det vara färdigt och redo att äta! Smaka av morötterna som ska ha en syrlig smak, låt annars stå i kylen lite till. Servera och njut! Håller i kylen i upp till flera månader!