Jag är fullständigt förtjust i hjortinnanlår! Det går snabbt att tillaga, har en fantastisk konsistens, inget fett och riktigt bra smak! Servera med valfria tillbehör, såsom potatispuré, och gärna lite kantareller eller annan svamp!
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 25 minuterminuter
Totalt 35 minuterminuter
Portioner 4personer
Ingredienser
600ghjortinnanlår (ungefärlig vikt)
100gsmör
1stvitlöksklyfta
1stknippe timjan
Potatispuré
600gpotatis
100gsmör
1,5dlmjölk
salt och peppar
Härlig sås
2stschalottenlökar
skyn från hjortinnanlåret eller 1 dl renfond
4dlgrädde
1dlportvin eller rött vin
salt och peppar
Andra goda tillbehör
smörstekt svamp (exempelvis kantarell, Karl Johan)
ugnsstekt blomkål
Instruktioner
Sås: Hacka schalottenlöken om du vill göra såsen, och löken redo i en skål.
Potatispuré: Om du vill servera hjortinnanlåret med puré, börja med att sätta potatis på kokning. Fortsätt med följande steg av receptet under tiden. När potatisen väl är mjuk, mixa potatisen len, koka upp mjölken, sila över potatisen i kastrullen, tillsätt smöret och rör om. Krydda med salt och peppar.
Värm ugnen till 190°C. Förbered en ugnsform där hjortinnanlåret får plats.
Krydda hjortinnanlåret med salt och peppar. Hacka vitlöksklyftan. Smält smöret i en stekpanna och bryn hjortinannlåret 2 minuter på alla sidor, tillsammans med vitlöksklyftan och timjan.
Flytta över hjortinnanlåret till ugnsformen och tillaga i mitten av ugnen vid 190°C tills att innertemperaturen nått 58°C.
Ta ut och täck över köttet i ugnsformen med aluminiumfolie för att hålla varm i cirka 5 minuter, medan såsen, purén och eventuellt svampen förbereds.
Sås: fräs den hackade schalottenlöken i lite olja eller smör så den bara blir genomskinlig. Tillsätt såsens övriga ingredienser och låt puttra till önskad tjockhet.
Färdigt! Om hjortinnanlåret har hunnit svalna för mycket, sätt tillbaka det i den heta ugnen i 20-30 sekunder innan servering. Skiva köttet tvärs över fibrerna.
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Hjortinnanlår, Hjortinnanlår med tillbehör