Go Back
+ servings
Samosas med filodeg

Receptet - Så gör du:

Samosas med filodeg

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Samosas är ljuvligt goda som en lätt huvudrätt med sallad, som eftermiddagssnacks, eller som en förrätt. De görs enkelt med filodeg och är fyllda med lätt kryddad potatis. Sedan ugnsbakas de snabbt tills de är knapriga och härligt gyllene!
Förberedelser 30 minuter
Tillagning 15 minuter
Totalt 45 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

  • 6 st filodeg
  • lite smält smör eller margarin till att pensla degens kanter
  • rapsolja till en sista pensling innan gräddning

Potatisfyllning

  • 450 g (ca 5 dl) mosad kokt potatis
  • 1 st gul lök (hackad och stekt)
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • 1 tsk gurkmeja
  • ½ dl koriander (eller hackad persilja)

Instruktioner

Fyllningen

  • Skala och tärna potatisen i lika stora tärningar, cirka 4 cm stora kuber. Koka potatisen i en stor kastrull med saltat vatten. Låt koka i cirka 10 till 12 minuter tills potatisen är mjuk vid beröring med gaffel. Låt rinna av i ett durkslag och lägg tillbaka potatisen i kastrull och låt stå på låg värme i ytterligare två minuter under omrörning. Ta sedan av värmen och låt svalna.
  • Stek hackad gul lök i olja i en stekpanna så den blir genomskinlig och precis börjar få lite färg.
  • Krossa potatisen och kombinera med stekt lök, salt, peppar, gurkmeja och hackad persilja eller koriander i en skål. Blanda väl. Smaka av och justera kryddningen.

Att göra sina samosas

  • Sätt ugnen på 200°C. Förbered en bakplåt klädd med bakplåtspapper och ha redo.
  • Skär varje filodegsark i tre lika stora rektanglar på längden. Det går bra att börja med ett åt gången för att spara utrymme i köket.
  • Pensla filodegsrektanglarnas kanter med lite lätt avsvalnat smör eller margarin och tillsätt mellan 1-2 msk fyllning i ena hörnet av rektangeln (se instruktionsbilden i artikeln för hjälp)!
  • Vik nu enligt instruktionerna i artikeln ovan! Lägg färdigvikta samosas på plåten. Repetera för alla filodegsark.
    Instruktioner till att vika samosas!
  • Pensla dina samosas med lite rapsolja. Grädda sedan i mitten av ugnen på 200°C i 15-18 minuter, eller tills de har fått gyllene färg.
  • Färdigt! Njut av dina samosas, gärna med en sallad och god dippsås!
Måltid Förrätt, Huvudrätt, Smårätter, Tilltugg
Kök Indiskt, Svenskt
Nyckelord Samosas, Samosas med filodeg