Samosas är ljuvligt goda som en lätt huvudrätt med sallad, som eftermiddagssnacks, eller som en förrätt. De görs enkelt med filodeg och är fyllda med lätt kryddad potatis. Sedan ugnsbakas de snabbt tills de är knapriga och härligt gyllene!
Förberedelser 30 minuterminuter
Tillagning 15 minuterminuter
Totalt 45 minuterminuter
Portioner 4personer
Ingredienser
6stfilodeg
lite smält smör eller margarin till att pensla degens kanter
rapsolja till en sista pensling innan gräddning
Potatisfyllning
450g(ca 5 dl) mosad kokt potatis
1stgul lök (hackad och stekt)
½tsksalt
½tsksvartpeppar
1tskgurkmeja
½dlkoriander (eller hackad persilja)
Instruktioner
Fyllningen
Skala och tärna potatisen i lika stora tärningar, cirka 4 cm stora kuber. Koka potatisen i en stor kastrull med saltat vatten. Låt koka i cirka 10 till 12 minuter tills potatisen är mjuk vid beröring med gaffel. Låt rinna av i ett durkslag och lägg tillbaka potatisen i kastrull och låt stå på låg värme i ytterligare två minuter under omrörning. Ta sedan av värmen och låt svalna.
Stek hackad gul lök i olja i en stekpanna så den blir genomskinlig och precis börjar få lite färg.
Krossa potatisen och kombinera med stekt lök, salt, peppar, gurkmeja och hackad persilja eller koriander i en skål. Blanda väl. Smaka av och justera kryddningen.
Att göra sina samosas
Sätt ugnen på 200°C. Förbered en bakplåt klädd med bakplåtspapper och ha redo.
Skär varje filodegsark i tre lika stora rektanglar på längden. Det går bra att börja med ett åt gången för att spara utrymme i köket.
Pensla filodegsrektanglarnas kanter med lite lätt avsvalnat smör eller margarin och tillsätt mellan 1-2 msk fyllning i ena hörnet av rektangeln (se instruktionsbilden i artikeln för hjälp)!
Vik nu enligt instruktionerna i artikeln ovan! Lägg färdigvikta samosas på plåten. Repetera för alla filodegsark.
Pensla dina samosas med lite rapsolja. Grädda sedan i mitten av ugnen på 200°C i 15-18 minuter, eller tills de har fått gyllene färg.
Färdigt! Njut av dina samosas, gärna med en sallad och god dippsås!