Detta recept på hemmagjord panpizza är så otroligt bra! Det ger en perfekt panpizza, med en enkel men supergod hemmagjord pizzadeg och klassiska toppings!
Förberedelser 15 minuterminuter
Tillagning 45 minuterminuter
Totalt 1 timmet
Portioner 8portioner
Ingredienser
Panpizzadegen
25gfärsk jäst (exempelvis en halv tärning KronJäst)
2dlljummet vatten
2,5mskolivolja
1nypasalt
7dlvetemjöl (lite mer om det behövs)
rapsolja till ugnsformen
Tomatsåsen
1dlpasserade tomater
1tsktorkad oregano
1tskvitlökspulver
1tsktorkad basilika
1nypasalt
Topping
skinka, finstrimlad
3dlriven ost, gärna västerbottenost
Instruktioner
Panpizzadegen: Smula ner jästen i en skål och tillsätt det ljumna vattnet. Tillsätt olivolja och rör om med en gaffel. Tillsätt en nypa salt och vetemjölet gradvis, och arbeta in tills degen är smidig och rätt så fast. Låt jäsa under kökshandduk i en ren bunke ungefär 45 minuter.
Ha ut degen på en mjölad, ren arbetsyta. Kavla ut till rund skiva, cirka 25 cm i diameter, eller samma storlek som den runda ugnsformen (24-26 cm).
Smörj formen med rikligt med rapsolja och lägg ner degskivan. Låt jäsa under kökshandduk i 30 minuter till. Fortsätt gärna med tomatsåsen under tiden.
Blanda passerade tomater med kryddorna.
När pizzadegen har jäst färdigt, sätt ugnen på 225°C. Platta till degens mitt och bearbeta från mitten utåt mot kanterna, men lämna yttersta kanterna ifred.
Bred ut tomatsåsen över pizzadegen i formen. Toppa med hackad skinka och strö till sist över osten.
Grädda i mitten av ugnen på 225°C i 15–20 minuter, tills toppingen och pizzan har fått fin färg.