Denna oxsvansgryta är den perfekta måltiden, för en lugn dag med kallt väder. Severa gärna denna smakrika oxsvansgryta med ditt favoritbröd!
Förberedelser 30 minuterminuter
Tillagning 3 timmart30 minuterminuter
Totalt 4 timmart
Portioner 6personer
Ingredienser
1,8kgoxsvans, skuren i 2,5 cm tjocka bitar
½tskrödvinsvinäger
0,75dlvetemjöl
2tskdijonsenap
salt och peppar
0,5dlolivolja
2,5dlrött vin
1stgul lök, hackad
2stvitlöksklyftor, hackade
1msktomatpuré
3stmorötter, skivade i 1 cm tjocka skivor
3stselleristjälkar, skivade 1 cm tjocka bitar
2stpurjolök, rengjorda, halverade på längden, och skivade 1 cm tjocka
1stkålrot, skalad, hackad
2stlagerblad
4sttimjankvistar
12dlnötbuljong (eller vatten + 2 st nötbuljongtärningar)
2mskhackad färsk persilja
Instruktioner
Lägg köttet i en stor skål och täck med kallt vatten. Tillsätt rödvinsvinäger, täck över skålen och ställ i kylen i minst 4 timmar eller över natten. Häll av vattnet och klappa köttet torrt.
Hacka alla grönsaker och ha alla ingredienser redo.
Placera ett galler i den nedre tredjedelen av ugnen och förvärm till 170°C.
I en stor skål, blanda mjöl, senap, 1 tsk salt och 1/2 tsk peppar. Värm 2 msk olja i en stor gryta på medelhög värme. Arbeta i omgångar, vänd bitar av oxsvans i mjölblandningen, skaka av överskottet och bryn på alla sidor i grytan. Överfyll inte pannan. För över färdigbrynta bitar till en tallrik, tillsätt mer olja i pannan efter behov.
Häll vin i pannan och låt puttra i 3 minuter, rör om för att skrapa upp brynta bitar från botten. Tillsätt lök och vitlök och tillaga i 2 minuter, rör om då och då. Rör i tomatpuré; tillaga i 1 minut. Lägg tillbaka köttet i pannan och tillsätt morötter, selleri, purjolök, kålrot, lagerblad och timjan. Krydda med salt och peppar.
Häll i buljong (eller vatten och buljongtärningar) och låt koka upp på hög värme. Täck över grytan med lock och sätt in i ugnen. Låt puttra tills köttet är mycket mört när det sticks igenom med en knivspets, ca 3 timmar.
Ta ut oxsvansbitarna och för över till en tallrik för att svalna. Kassera lagerblad och timjankvistar. Avskumma fett från toppen av grytan. Plocka köttet från ben och kassera benen. Ner med köttet ner i grytan igen och värm upp grytan på medelvärme, rör om då och då. Smaka av med salt och peppar, om så önskas, och rör ner persilja.
Färdigt! Njut av din oxsvansgryta ackompanjerad av ett gott bröd!