Go Back
+ servings
Uppåkrakakor

Receptet - Så gör du:

Uppåkrakakor

4.8/5 baserat på 6 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Gör dessa klassiska uppåkrakakor från sju sorters kakor. Så fina, spröda och goda, med fint inslag av mandel! De är tidlösa svenska klassiker som alltid uppskattas!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 25 minuter
Portioner 25 kakor

Ingredienser
 

  • 110 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,75 dl potatismjöl

Pensling

  • 1 st ägg
  • 1 msk sötmandel
  • 2 msk pärlsocker

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Blanda smör och strösocker. Tillsätt sedan vetemjöl och potatismjöl så det blandas in.
  • Kavla ut degen på en plan yta 2-3 mm tjockt. Ta ut kakor med ett runt mått ca 6 cm i diameter, och vik kakorna, inte helt perfekt på mitten (se receptbilden).
  • Pensla kakorna med ett vispat ägg, vänd sedan i hackad sötmandel och pärlsocker.
  • Grädda kakorna gyllene på en bakplåt med bakplåtspapper i mitten av ugnen på 200°C, cirka 10 min.
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Uppåkrakakor