Kalkon i stekpåse är otroligt enkelt och ger riktigt saftig, välsmakande kalkon! Detta är en favorit som man bara vill göra om och om igen.
Förberedelser 15 minuterminuter
Tillagning 2 timmart45 minuterminuter
Totalt 3 timmart
Portioner 1kalkon
Ingredienser
1sthel kalkon, tinad, ca 4,5-5 kg
4stpressade vitlöksklyftor
2tskpaprikapulver
1,5mskfärsk hackad timjan (eller 1,5 tsk torkad)
5mskfärsk hackad persilja (eller 5 tsk torkad)
5mskolivolja
1nypasalt
svartpeppar
Instruktioner
Låt kalkonen tina, om den inte redan är tinad.
Sätt ugnen på 180°C.
Blanda ihop oljan, krossade vitlöksklyftor, samt alla kryddor i en skål. Fördela blandningen över hela kalkonen och gnid in, även under skinnet på kalkonen där det är möjligt.
Placera din hela kalkon i en stekpåse som nu är kryddad i en stekpåse. Gör ett litet hål i stekpåsen på ovansidan så luften kan komma ut.
Placera kalkonen i mitten av ugnen och låt ugnsstekas i cirka 3 timmar, eller tills kalkonens innertemperatur är 70°C.
Ta ut ur ugnen.
För att göra gräddsås på skyn (valfritt men riktigt gott): ta skyn från kalkonen och tillsätt till en kastrull, tillsätt sedan 3 dl grädde och koka upp. Smaka av med salt och peppar och rör ned några matskedar vetemjöl tills du är nöjd med krämigheten. Servera till kalkonen!
Färdigt! Servera gärna med potatis och rostade rotfrukter.