Go Back
+ burk

Receptet - Så gör du:

Hasselnötssmör

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Att göra detta hasselnötssmör hemma är ett väldigt enkelt. Detta är ett lätt recept med vanliga hasselnötter! Resultatet blir så härligt silkeslent, krämigt, lite sött och helt underbart!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 20 minuter
Portioner 1 burk

Ingredienser
 

  • 5 dl (275 g) hasselnötter, oskalade
  • valfritt: 1 nypa salt eller kokossocker

Instruktioner

  • Värm ugnen till 160°C och klä en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  • Fördela hasselnötterna jämnt på plåten.
  • Rosta i mitten av ugnen vid 160°C i 15 minuter tills hasselnötterna är gyllenbruna. Titta noga de sista 5 minuterna för att se till att de inte bränns.
  • Ta ut ur ugnen och låt svalna på plåten i cirka 10 minuter, tills de är tillräckligt svala för att hantera med händerna.
  • Lägg hasselnötterna på en ren kökshandduk. Vik in alla kanter och lyft upp som en säck, och gnugga kraftigt över hela köksduken, sidorna och botten, gnugga hasselnötterna väl. Detta kommer att lossa de flesta skalen, men oroa dig inte för att få bort allt skal, att ha några kvar är okej.
  • Skopa upp alla hasselnötter, släng skalen, och lägg dem antingen i en mixer eller en matberedare.
  • Börja med att blanda på låg effekt, stanna då och då och skrapa ner sidorna och skaka behållaren.
  • Fortsätt göra detta tills det börjar gå ihop till en deg. När den når detta stadium, öka gradvis effekten till hög tills det blir superlent och rinnigt. Det blir nästan en vätska när du testar det med en sked, då vet man att det är klart. Tar cirka 5 minuter.
  • Om du vill kan du lägga till en nypa salt eller kokossocker om du vill ha det sött. Jag rekommenderar inte att tillsätta lönnsirap eller ett flytande sötningsmedel. Att tillsätta flytande sötningsmedel till nötsmör gör att de ofta fastnar i en mixer eller matberedare.
  • Färdigt! För över till en burk.
Måltid Frukost, Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Hasselnötssmör
Gillade du receptet?Klicka här för att lämna en kommentar!