Denna nyttiga ettårskaka till 1-årsfödelsedagen är gjord på mandelmjöl och bananer. Det är ett riktigt bra alternativ om man letar efter en liten kaka utan socker till sitt barns första födelsedag.
Förberedelser 20 minuterminuter
Tillagning 20 minuterminuter
Totalt 40 minuterminuter
Portioner 6portioner
Ingredienser
3,5dlmandelmjöl
1,25dlmosad, mogen banan
2stägg
½tskvaniljextrakt
½tskkanel
1tskbakpulver
⅛tsksalt
3,5dlgrekisk yoghurt + 2 msk flytande honung
Instruktioner
Sätt ugnen på 180°C. Smörj två stycken springformar med 15 cm i diameter, eller tre stycken springformar med 10 cm i diameter (eller använd en enda flera gånger).
Tillsätt banan, ägg, vanilj, kanel, bakpulver och salt i en mixer eller matberedare. Bearbeta tills blandningen är slät och väl kombinerad.
Tillsätt mandelmjöl och mixa tills blandningen precis är kombinerad, skrapa ner sidorna av mixern om det behövs.
Fördela smeten jämnt mellan de springformarna och grädda i 20 minuter, eller tills kakornas toppar är gyllene i färg och en insatt tandpetare kommer ut ren.
Ta ut kakorna från ugnen, låt svalna i 10-20 minuter innan du försiktigt tar ut dem från formarna.
Låt lagren svalna helt, och stapla dem sedan. Spackla sedan in dem i grekisk yoghurt blandat med flytande honung. Toppa gärna med lite bär, exempelvis hallon!