Gör snabbt, enkelt detta goda matbröd i långpanna. Härligt mjukt och saftigt bröd som är perfekt till exempelvis frukost, mellanmål, kvällsmålet eller utflykten! Skär upp i rutor och njut!
Blanda mjölk och vatten i en kastrull, och värm tills det blir fingervarmt, cirka 37°C.
För över mjölkblandningen till en stor bunke och smula ned jästen. Rör om med en gaffel så att jästen löser upp sig.
Tillsätt en nypa salt, sirap/honung och vetemjöl ner i bunken. Arbeta till en lätt kladdig men smidig deg. Tillsätt lite mer vetemjöl eller vatten efter behov. Täck över med en kökshandduk och låt jäsa i 50 minuter.
Smörj en långpanna med de ungefärliga måtten 30×40 cm med rapsolja.
Tillsätt degen direkt ner i långpannan, och fördela ut den jämnt över hela långpannan med mjölade händer. Täck över med kökshandduk och låt jäsa ytterligare 50 minuter. Sista 10 minuterna av jäsningen, sätt ugnen på 225°C.
Snitta upp degen i rutor i trevlig storlek och toppa degen med lite vetemjöl som strös ovanpå.
Baka matbrödet i mitten av ugnen i cirka 20 min.
Ta ut ur ugnen och låt gärna brödet svalna på galler.