Go Back
+ servings
Matbröd i långpanna

Receptet - Så gör du:

Matbröd i långpanna

4.8/5 baserat på 4 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Gör snabbt, enkelt detta goda matbröd i långpanna. Härligt mjukt och saftigt bröd som är perfekt till exempelvis frukost, mellanmål, kvällsmålet eller utflykten! Skär upp i rutor och njut!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 1 timme 45 minuter
Totalt 2 timmar
Portioner 1 långpanna

Utrustning

Ingredienser
 

  • 3 dl mjölk
  • 2 dl vatten
  • 25 g färsk jäst
  • 1 nypa salt
  • 2 msk ljus sirap eller honung
  • 11 dl till 11,5 dl vetemjöl

Instruktioner

  • Blanda mjölk och vatten i en kastrull, och värm tills det blir fingervarmt, cirka 37°C.
  • För över mjölkblandningen till en stor bunke och smula ned jästen. Rör om med en gaffel så att jästen löser upp sig.
  • Tillsätt en nypa salt, sirap/honung och vetemjöl ner i bunken. Arbeta till en lätt kladdig men smidig deg. Tillsätt lite mer vetemjöl eller vatten efter behov. Täck över med en kökshandduk och låt jäsa i 50 minuter.
  • Smörj en långpanna med de ungefärliga måtten 30×40 cm med rapsolja.
  • Tillsätt degen direkt ner i långpannan, och fördela ut den jämnt över hela långpannan med mjölade händer. Täck över med kökshandduk och låt jäsa ytterligare 50 minuter. Sista 10 minuterna av jäsningen, sätt ugnen på 225°C.
  • Snitta upp degen i rutor i trevlig storlek och toppa degen med lite vetemjöl som strös ovanpå.
  • Baka matbrödet i mitten av ugnen i cirka 20 min.
  • Ta ut ur ugnen och låt gärna brödet svalna på galler.
  • Färdigt! Njut av ditt matbröd i långpanna!
Måltid Frukost, Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Matbröd i långpanna