Go Back
+ servings
Operatårta

Receptet - Så gör du:

Operatårta

5/5 baserat på 4 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Gör en ljuvlig, rosa hembakad operatårta med härlig drottningsylt inuti!
Förberedelser 45 minuter
Tillagning 45 minuter
Totalt 1 timme 30 minuter
Portioner 1 tårta

Ingredienser
 

  • 3 msk drottningsylt
  • 3 dl vaniljgrädde (1 dl färdig vaniljkräm + 2dl vispad grädde)
  • 3 dl vispgrädde
  • rosa marsipanlock (färdigt eller 200 g marsipan med rosa gelfärg)

Tårtbotten (eller använd en färdig)

  • 4 st ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • smält smör till formen
  • ströbröd till formen

Instruktioner

Tårtbotten

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Vispa äggen och strösockret ljust och pösigt, gärna med elvisp.
  • Täck botten på en springform ca 24 cm i diameter med bakplåtspapper och smöra och bröa formen.
  • Sikta samman vetemjöl och vaniljsocker och ha ned i äggblandningen. Blanda varsamt.
  • Häll upp i formen och sprid ut jämnt.
  • Grädda i mitten av ugnen på 200°C i 20 minuter.Låt svalna helt i formen och ta sedan ut.

Vaniljgrädden

  • Vispa vispgrädden i en skål och rör ned vaniljkrämen.

Operatårtan

  • Dela tårtbottnen i tre jämnstora lager (den översta skivan använder vi först som bas i tårtan).
  • Nu bygger vi tårtan! Använd det översta lagret på tårtbotten och stryk ungefär 3 matskedar drottningsylt över hela tårtbotten.
  • Placera en till tårtbotten ovanpå och stryk på ett lager av vaniljgrädden, sätt sedan en tårtbotten till ovanpå.
  • Ställ in i kylen till dagen då tårtan ska serveras. När det är dags, vispa vispgrädden och spackla in hela tårtan.
  • Täck tårtan med ett rosa marsipanlock. Skär bort överbliven marsipan om det krävs. Pudra gärna med lite florsocker.
  • Färdigt! In i kylen till servering. Njut av din operatårta!
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Operatårta