Detta recept är mitt favoritrecept på fläskytterfilé sous vide. Sous vide är det säkraste sättet att få ett bra resultat när du lagar fläskytterfilé. Sous vide av fläskytterfilé ger god smak och en smörig, extremt mör konsistens som du inte kan få med andra tillagningsmetoder.
Förberedelser 15 minuterminuter
Tillagning 2 timmart15 minuterminuter
Totalt 2 timmart30 minuterminuter
Portioner 4portioner
Utrustning
rekommenderas: vakuumförpackare och vakuumpåsar
annars: förslutbar plastpåse (eller ziplock-påse) som tål temperaturerna
sous-vide-maskin / (eller sous vide-cirkulator och en stor gryta)
Ingredienser
1sthel fläskfilé, cirka 600 g
salt
nymalen svartpeppar
6-8stkvistar färska örter (färsk timjan, oregano eller rosmarin – valfritt)
2stvitlöksklyftor (valfritt)
2stsmå schalottenlökar, skivade (valfritt)
1mskraps- eller olivolja
1msksmör
Instruktioner
Förvärm ett vattenbad till önskad tillagning enligt temperaturerna i notisen nedan.*
Krydda fläskytterfilé generöst på samtliga sidor med salt och peppar.
För vakuumförpackande av fläskytterfilén: Ha i fläsket i påsen tillsammans med alla aromater som färska örter eller kryddor (om du använder det) och stäng sedan påsen.
Ifall du inte vakuumförpackar: se till att din stängbara plastpåse klarar temperaturerna i din sous vide. Försegla hela påsen utom de sista centimetrarna på påsen, och sänk sedan långsamt ner påsen med fläskyterfilén i en kastrull med vatten, låt vattentrycket trycka ut luft genom påsens öppning. Täta sedan påsen precis innan den sjunker ner helt i vattnet. Det ska vara helt luftfritt och vattentätt.
Med sous vide-påse: Sänk ner den förslutna påsen i vattnet.
Placera gärna påsen i vattenbadet med en klämma för att fästa den på sidan av behållaren (kastrullen) för att förhindra att den flyter runt och blockerar luftintaget. Låt fläsket ligga i minst 45 minuter och upp till 4 timmar.
Ta bort fläsket från vattenbadet och ta bort det från påsen, och släng alla aromater. Du kan spara saften för en sås i stekpanna om så önskas. Torka fläsket försiktigt med pappershanddukar.
Värm en matsked olja på hög värme i en stekpanna som är tillräckligt stor för att passa fläsket (du kan också skära fläsket på mitten för att få det att få plats i en mindre stekpanna). Stek på medelhög värme och vänd tills det fått färg på de flesta sidor, cirka 2 minuter totalt.
När du kommer till att steka den sista sidan på fläskytterfilén, tillsätt en matsked smör tillsammans med schalottenlök, vitlök, timjan eller oregano (om så önskas) ner i stekpannan.
Fortsätt tillagningen tills sista sidan är brun, i cirka 45 sekunder. Överför fläsket till en kastrull eller träskiva där det får vila. Om du planerar att göra en pannsås, gå vidare till nästa steg. Häll annars saften från stekpannan över den.
Frivilligt: Om du vill ha en enkel sås till ditt fläsk, lägg till en matsked schalottenlök i stekpannan och fräs tills den har fått färg. Tillsätt sedan en kopp torrt vitt vin och låt det minska i vätska till hälften. Tillsätt en klick senap, samt vätskan från din sous vide-påse och en matsked smör. Rör och smaka av med salt och peppar. Avlägsna från värmen.
Skiva fläsket och servera, skeda såsen ovanpå eller strö över ett grovt havssalt.
Anteckningar
* Notis: det finns olika temperaturer för din sous vide beroende på hur du vill ha köttet tillagat. Nedan har vi sammanställt temperaturer för olika nivåer av tillagning!Medium Rare: 54,4 ° C i 1 till 4 timmar – Mycket mör, mycket saftigMedium: 60 ° C i 1 till 4 timmar – Fast men fortfarande mör, måttligt saftigMedium Well: 66 ° C i 1 till 4 timmar – Helt fast, måttligt saftigWell done: 71 ° C i 1 till 4 timmar – Torr med en fast konsistens.