Risotto milanese är en otroligt god, enkel och svårslagen rätt. Detta recept är enkelt sätt att göra risotto milanese, och det kräver rätt få ingredienser.
Förberedelser 5 minuterminuter
Tillagning 15 minuterminuter
Totalt 20 minuterminuter
Portioner 4portioner
Ingredienser
1stgul lök, finhackad
8mskosaltat smör
5dlcarnaroliris, eller annat medel- eller kortkornigt italienskt ris
1dlvitt vin, helst torrt
14dlvarm hemlagad eller köpt kycklingbuljong; mer efter behov
0,5gsaffran
2,5dlfinriven parmesan, gärna Parmigiano-Reggiano
salt efter smak
svartpeppar efter smak
Instruktioner
Stek löken i 2 matskedar smör på medelhög värme tills den är genomskinlig och doftande i en tjockbottnad kastrull som är tillräckligt stor för att rymma riset med gott om plats över, cirka 5 minuter.
Rör ner riset och fräs det på medelvärme i ca 3 minuter. Tillsätt vinet, 5 dl buljong och saffran. Vrid värmen till hög tills buljongen sjuder och justera sedan värmen för att bibehålla en jämn sjudning.
Sjud och rör om tills det mesta av vätskan har absorberats av riset, rör om varannan minut (det finns ingen anledning att röra om hela tiden). Tillsätt ytterligare 2,5 dl buljong och fortsätt sjuda, rör om och tillsätt buljong tills riset är al dente men inte rått eller grynigt i mitten.
När riset är klart, rör ner osten. Tillsätt lite mer buljong i taget för att ge risotton den konsistens du gillar (från ganska torr till nästan soppliknande krämig). Ta av från värmen, rör ner de återstående 6 msk smör.
Krydda med salt och peppar och häll upp på tallrikar eller i skålar, gärna uppvärmda.
Njut av din risotto milanese!
Måltid Förrätt, Huvudrätt
Kök Italienskt, Svenskt
Nyckelord Risotto milanese (Saffransrisotto)
Gillade du receptet?Klicka här för att lämna en kommentar!