Go Back
+ servings
Gammaldags skorpor

Receptet - Så gör du:

Gammaldags skorpor

4.4/5 baserat på 14 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Gör gammaldags skorpor enligt detta klassiska recept. Dessa skorpor görs som de gjordes förr i tiden, otroligt goda och mångsidiga, och roliga att göra!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 35 minuter
Totalt 50 minuter
Portioner 70 skorpor

Ingredienser
 

  • 100 g smör, rumstempererat
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 st ägg
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 tsk till 2 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk bakpulver
  • 4,5 dl till 5 dl vetemjöl

Instruktioner

  • Ställ fram smöret så det blir rumstempererat.
  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Rör ihop rumstempererat smör och socker. Rör i ägget, och sedan gradvis mjölken och grädden.
  • I en separat skål, blanda vetemjöl med bakpulver och kardemumma. Tillsätt till äggblandningen.
  • Arbeta till en välblandad deg som inte klibbar allt för mycket.
  • På en plan arbetsyta, rulla ut degen i stänger som är ca 3 cm i diameter. Skär upp dessa stänger på längden i ca 2 cm tjocka bitar och lägg på bakplåtar klädda med bakplåtspapper. Du kan behöva 2 st bakplåtar, men skorporna de kan läggas relativt tätt på plåten.
  • Grädda varje plåt med skorpor i mitten av ugnen på 225°C i 8 minuter, de kommer inte hinna få färg och kommer gräddas igen senare. Bryt upp gräddade skorpor med en gaffel.
  • Sänk nu temperaturen till 150°C och grädda en plåt i taget i ca 5-10 minuter, så att de får lite färg och känns torra.
  • Färdigt! Förvara gärna i en burk!
Måltid Efterrätt, Frukost, Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Gammaldags skorpor