Gör gammaldags skorpor enligt detta klassiska recept. Dessa skorpor görs som de gjordes förr i tiden, otroligt goda och mångsidiga, och roliga att göra!
Förberedelser 15 minuterminuter
Tillagning 35 minuterminuter
Totalt 50 minuterminuter
Portioner 70skorpor
Ingredienser
100gsmör, rumstempererat
0,5dlströsocker
1stägg
0,5dlgrädde
0,5dlmjölk
1tsktill 2 tsk malen kardemumma
1tskbakpulver
4,5dltill 5 dl vetemjöl
Instruktioner
Ställ fram smöret så det blir rumstempererat.
Sätt ugnen på 225°C.
Rör ihop rumstempererat smör och socker. Rör i ägget, och sedan gradvis mjölken och grädden.
I en separat skål, blanda vetemjöl med bakpulver och kardemumma. Tillsätt till äggblandningen.
Arbeta till en välblandad deg som inte klibbar allt för mycket.
På en plan arbetsyta, rulla ut degen i stänger som är ca 3 cm i diameter. Skär upp dessa stänger på längden i ca 2 cm tjocka bitar och lägg på bakplåtar klädda med bakplåtspapper. Du kan behöva 2 st bakplåtar, men skorporna de kan läggas relativt tätt på plåten.
Grädda varje plåt med skorpor i mitten av ugnen på 225°C i 8 minuter, de kommer inte hinna få färg och kommer gräddas igen senare. Bryt upp gräddade skorpor med en gaffel.
Sänk nu temperaturen till 150°C och grädda en plåt i taget i ca 5-10 minuter, så att de får lite färg och känns torra.