Lepinja är ett härligt pitabröd från Balkan som i regel är aningen segare än svenskt pitabröd, och riktigt med exempelvis cevapcici, ajvar och rå, finhackad gul lök!
Förberedelser 30 minuterminuter
Tillagning 1 timmet30 minuterminuter
Totalt 2 timmart
Portioner 10serveringar
Ingredienser
7gtorrjäst
2mskljummen mjölk
2,5dlljummet vatten
1mskströsocker
5,5dlvetemjöl
1tsksalt
Instruktioner
Strö ner jästen i en liten skål och tillsätt ljummen mjölk. Rör om och låt stå i 5 minuter.
Rör ner det ljumna vattnet och strösockret i jästblandningen.
Rör samman vetemjölet och saltet i en bunke.
Tillsätt jästblandningen till mjölblandningen och blanda med händerna tills det bildas en mjuk deg.
Täck över med en kökshandduk och låt jäsa tills degen fördubblats i volym, i cirka 1 timme.
Banka ut luften ur degen genom att vända ut den på en mjölad arbetsyta. Bearbeta degen genom att knåda i cirka 5 minuter. Lägg tillbaka degen i bunken och täck över med kökshandduk, och låt jäsa igen tills den fördubblats i storlek, vilket tar cirka 30 minuter.
Klä en bakplåt med bakplåtspapper.
Knåda lätt degen och placera på bakplåten. Forma nu degen till en oval som är cirka 1,5 cm tjock. Låt jäsa en tredje och sista gång i cirka 30 minuter. Sista 10 minuterna, sätt ugnen på 200°C.
Grädda i mitten av ugnen på 200°C i 20-25 minuter eller tills att brödet fått fin färg och låter ihåligt när du knackar det.
Njut av ditt lepinja-bröd!
Måltid Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Lepinja (Tunnbröd från Balkan)
Gillade du receptet?Klicka här för att lämna en kommentar!