Go Back
+ serveringar

Receptet - Så gör du:

Lepinja (Pitabröd från Balkan)

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Lepinja är ett härligt pitabröd från Balkan som i regel är aningen segare än svenskt pitabröd, och riktigt med exempelvis cevapcici, ajvar och rå, finhackad gul lök!
Förberedelser 30 minuter
Tillagning 1 timme 30 minuter
Totalt 2 timmar
Portioner 10 serveringar

Ingredienser
 

  • 7 g torrjäst
  • 2 msk ljummen mjölk
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 1 msk strösocker
  • 5,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt

Instruktioner

  • Strö ner jästen i en liten skål och tillsätt ljummen mjölk. Rör om och låt stå i 5 minuter.
  • Rör ner det ljumna vattnet och strösockret i jästblandningen.
  • Rör samman vetemjölet och saltet i en bunke.
  • Tillsätt jästblandningen till mjölblandningen och blanda med händerna tills det bildas en mjuk deg.
  • Täck över med en kökshandduk och låt jäsa tills degen fördubblats i volym, i cirka 1 timme.
  • Banka ut luften ur degen genom att vända ut den på en mjölad arbetsyta. Bearbeta degen genom att knåda i cirka 5 minuter. Lägg tillbaka degen i bunken och täck över med kökshandduk, och låt jäsa igen tills den fördubblats i storlek, vilket tar cirka 30 minuter.
  • Klä en bakplåt med bakplåtspapper.
  • Knåda lätt degen och placera på bakplåten. Forma nu degen till en oval som är cirka 1,5 cm tjock. Låt jäsa en tredje och sista gång i cirka 30 minuter. Sista 10 minuterna, sätt ugnen på 200°C.
  • Grädda i mitten av ugnen på 200°C i 20-25 minuter eller tills att brödet fått fin färg och låter ihåligt när du knackar det.
  • Njut av ditt lepinja-bröd!
Måltid Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Lepinja (Tunnbröd från Balkan)
Gillade du receptet?Klicka här för att lämna en kommentar!