Go Back
+ servings
Världens godaste kyckling i lergryta

Receptet - Så gör du:

Världens godaste kyckling i lergryta

4.7/5 baserat på 14 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Detta recept är så enkelt och gott att det efterfrågas på matbordet om och om igen. Därför är det för mig världens godaste kyckling i lergryta!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 1 timme 45 minuter
Totalt 2 timmar
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

  • 1 kg hel kyckling (ungefärlig vikt)
  • salt efter smak
  • peppar efter smak
  • olja
  • soja
  • kycklingkrydda

Örtsmör

  • 25 g smör
  • 2 msk valfria örtkryddor, ex basilika, timjan
  • 2 st krossade vitlöksklyftor
  • 1,5 tsk salt

Fyllning

  • 3 st hackade vitlöksklyftor
  • 1 st liten gul lök
  • 1 msk kinesisk soja
  • saften av en halv citron
  • 1 msk olivolja

Instruktioner

  • Lägg lergrytan i kallt vatten i minst 30 minuter. Fortsätt under tiden med receptet nedan.
  • Rör ihop örtsmörets ingredienser i en skål.
  • I en annan skål, hacka finhacka den gula löken och blanda fyllningens ingredienser.
  • Klappa kycklingen torr inuti och utanpå med hushållspapper. Fördela örtsmöret så jämnt det går under skinnet.
  • Fyll kycklingen med så mycket fyllning som går. Med en tandpetare för öppningen så håller fyllningen sig inuti kycklingen.
  • Bind ihop benen. Pensla med olja och soja och massera in lite kycklingkrydda över kycklingens yta.
  • Lägg kycklingen i lergrytan, sätt på locket och ställ in i mitten av din ugn som ska vara kall.
  • Sätt värmen på 225°C. Sänk värmen till 180°C efter 1 timme och låt lagas ytterligare 30 minuter.
  • Ta ut ur ugnen och låt kycklingen ligga i grytan under locket en liten stund innan den tas upp.
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Världens godaste kyckling i lergryta