Detta är enligt mig världens godaste fiskgratäng och detta recept ger en riktigt god och härlig måltid. Den blir snabbt en favorit på matbordet!
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 50 minuterminuter
Totalt 1 timmet
Portioner 4personer
Ingredienser
550gtorskfilé
3mskolivolja
1ststor morot eller 2 mindre morötter
8sttill 10 st potatisar
2msksmör
2stäggulor
1dlgrädde
0,75dlmjölk
1dlyoghurt, turkisk
1dlfärsk dill (finhackad, eller 1 tsk torkad dill)
2mskcitronsaft
salt efter smak
peppar efter smak
färsk eller torkad dill till garnering
Instruktioner
Se till att fisken är tinad.
Sätt potatisen på kokning. Sätt ugnen på 200°C.
Smörj en ugnsform med lite olivolja.
Tillsätt torsken till ugnsformen och krydda med salt och peppar.
Riv morötterna och placera den rivna moroten över torsken.
Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter.
När potatisen har kokat färdigt, låt vattnet rinna av och mosa den. Tillsätt äggulor, smör, mjölk, salt och peppar.
Ta ut fisken ur ugnen och låt vätskan rinna av i en kastrull. Tillsätt grädde och turkisk yoghurt till kastrullen med vätskan.
Sätt kastrullen på spisen och låt koka upp, låt puttra i någon minut på låg värme. Krydda med dill, citronsaft, salt och peppar.
Fördela potatismoset runt fisken, till exempel genom att spritsa.
Häll över såsen som fått koka lite i kastrullen.
Grädda i ugnen på nytt i cirka 15 minuter på 200°C tills gratängen fått en fin gyllene färg. Toppa gärna med lite dill när du har tagit ut den ur ugnen.